Eerste trambus van het land maakt in december zijn opwachting

Bron © BELGA

De allereerste trambus van De Lijn zal in december passagiers beginnen vervoeren in de noordrand rond Brussel. Dat zegt de openbaarvervoermaatschappij woensdag.

Toen de trambus in april werd voorgesteld, was aangekondigd dat het vehikel vanaf september reizigers zou vervoeren op de bestaande lijn 820, tussen Jette, Vilvoorde en Brussels Airport. Maar die timing werd dus niet gehaald, volgens De Lijn omdat nog niet alle vergunningen rond zijn. De maatschappij verwacht nu “dat reizigers in de loop van december op de trambus kunnen stappen”. De eerste testritten verliepen naar verluidt vlot.

De trambus is 24 meter lang (dubbel zo lang als een gewone bus), en kan 137 reizigers vervoeren. Het voertuig combineert de troeven van een bus met die van een tram, stelde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in april. Het is net als een bus flexibel, omdat het niet afhankelijk is van sporen en een bovenleiding, maar heeft de afmetingen en het comfort van een tram, klonk het.

De Lijn wil veertien trambussen inzetten op het traject. Ze worden gebouwd door de Vlaamse busbouwer Van Hool, in zijn fabriek in Koningshooikt.

Door jvh
AANGERADEN