Sint-Bavo stelt handpalmscan uit wegens “ongeruste ouders”

Foto: fvv

Gent -

Voorlopig wordt er nog niet met de handpalm betaald op Sint-Bavo. De invoering van het hightech systeem wordt uitgesteld omdat de ouders te ongerust zijn. “We gaan eerst infomomenten houden”, zegt de directie. Ook de privacycommissie wordt ingeschakeld.

Een broodje kopen met een simpele scan van je handpalm. Dat hightech systeem wil Sint-Bavohumaniora invoeren. De school op de Reep wil zo een einde maken aan bonnetjes en cash.

De handen van de leerlingen werden normaal gezien morgen gescand, het systeem zou dan in oktober worden ingevoerd. Maar door ongerustheid bij de ouders wordt alles uitgesteld.

“We gaan eerst enkele infomomenten organiseren”, zegt directrice Hilde Allaert. “We krijgen beschuldigingen dat we een loopje nemen met de privacy van de kinderen. Naar badges kraait geen haan. Maar omdat dit nieuw is, denken sommigen blijkbaar dat we de handpalmen van hun kinderen aan China gaan verkopen.” (lacht)

De school wil haar plan voorleggen aan de privacycommissie. Die heeft nog geen advies gegeven, maar wijst wel op een aantal aandachtspunten. “Zijn er alternatieven voor leerlingen die hun handpalm niet wíllen laten inscannen?”, vraagt woordvoerder Aurélie Waeterinckx zich af. “Bovendien mogen biometrische gegevens alleen worden gebruikt met uitdrukkelijke toestemming. Maar hoe vrij kan die toestemming zijn in een school?”

Door Tuly Salumu