Primeur: water ontdekt op ‘superaarde’ K2-18b

Bron © Nature Astronomy, Belga

Foto: EPA-EFE

Astronomen hebben voor het eerst water(damp) gevonden in de atmosfeer van een planeet binnen de “levensvatbare zone” rond haar ster, wat een nieuwe fase inluidt in de zoektocht naar leven buiten ons zonnestelsel. Het hemellichaam, een ‘superaarde’ waarvan nog weinig geweten is, verheft zich tot de rang van “beste kandidaat” voor het zoeken naar tekenen van buitenaards leven.

“Door observaties met de Hubble Ruimtetelescoop hebben we een planeet kunnen vinden met een atmosfeer die waterdamp bevat: twee keer goed nieuws voor wie op zoek is naar een levensvatbare planeet”, aldus Giovanna Tinetti, co-auteur van een studie die woensdag verscheen in het vakblad ‘Nature Astronomy’.

Het gaat om exoplaneet K2-18b die in 2015 door de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler werd gevonden, en die in het sterrenbeeld Leeuw rondom de rode dwergster K2-18 draait. De exoplaneet -die zich op zo’n 110 lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt - heeft acht keer de massa van de Aarde en is twee keer zo groot.

Water

Op basis van de data die de Hubble-telescoop in 2016 en 2017 vergaarde, konden wetenschappers vaststellen dat de atmosfeer van de planeet waterdampmoleculen bevat. “Daar mag je niet uit afleiden dat er vloeibaar water is op het oppervlak van de exoplaneet. Maar ik denk wel dat dat heel mogelijk is”, aldus Tinetti.

Bovendien bevindt de planeet zich in de “levensvatbare” zone rond de ster. Lees: niet te dicht of te ver van haar hitte, maar juist waar leven zoals wij het kennen zich kan ontwikkelen. “Een temperatuur vergelijkbaar met die van de Aarde.”

Door jvh
AANGERADEN