Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“Ze reppen zich want na Brexit vrezen ze meer controles”

Recordaantal migranten opgepikt die oversteek maakten naar VK

De Britse kustwacht heeft dinsdag 86 migranten opgepikt die met bootjes het kanaal probeerden over te steken. Nooit waren het er meer. De piek zou een gevolg zijn van de nakende Brexit, waardoor veel migranten vrezen dat het straks onmogelijk wordt om nog in het Verenigd Koninkrijk binnen te raken.

In totaal werden zes bootjes onderschept. Op de grootste boot zaten 23 mensen. De opvarenden, mannen, vrouwen en kinderen, waren afkomstig uit Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan, Turkije, de Filipijnen, Vietnam en Ethiopië. Ze waren vanuit de Franse vluchtelingenkampen in Duinkerke en wellicht ook Calais vertrokken.

De reden waarom al die mensen net nu de oversteek wagen, heeft wellicht te maken met de nakende Brexit, zo meent ook Pierre-Henri Dumont, Frans parlementslid uit Calais. “Migranten worden onder druk gezet om de oversteek zo snel mogelijk te maken. Mensensmokkelaars maken hen wijs dat het Kanaal na de Brexit, voorzien op 31 oktober, zal worden afgesloten en dat niemand meer in het VK zal raken. Dat is ‘fake news’ uiteraard, maar de smokkelaars wakkeren zo de angst aan, waardoor ze meer geld kunnen vragen.”

De Brise kustwacht heeft dit jaar al 1.100 mensen opgepikt die het Kanaal over wilden met een bootje. Dat is dubbel zoveel als er vorig jaar onderschept werden.

Aan de grote ‘oppikactie’ van de Britse kustwacht dinsdag nam ook een Belgische reddingshelikopter deel. Die lokaliseerde een man in een klein opblaasbootje, op zo’n 18 kilometer voor de Franse kust, ter hoogte van Gravelines. Hij werd daarna opgepikt door de Franse marine.

Gisteren, woensdag werden overigens opnieuw 19 overstekende migranten gevat. Ze worden allemaal naar een asielcentrum in Dover overgebracht. De migranten die in Europa rondwaren willen voor een heel groot deel naar het VK omdat daar heel soepele wetten gelden. Mensen zijn er bijvoorbeeld niet verplicht een identiteitskaart bij zich te hebben.