Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Geen besnord mannetje op de “vrouwelijke” Monopoly.   Hasbro

Vrouwen krijgen meer startgeld in “hun” versie van het bordspel

Monopoly “eert” vrouw, maar negeert eigen bedenkster

Vergeet het besnorde Monopoly-mannetje. In de nieuwe, feministische versie van het populaire bordspel staat niet hij maar zijn nichtje, ‘Ms. Monopoly’, op de doos. De straten zijn vervangen door uitvindingen van vrouwen, en vrouwelijke spelers krijgen meer startgeld. Niet omdat ze anders nooit kunnen winnen, wel als kritiek op de loonkloof. Al ziet niet iedereen dat zo.

Koop geen straten, maar uitvindingen door vrouwen

“Het eerste spel waar vrouwen meer verdienen dan mannen.” Dat is de leuze van Ms. Monopoly. Vrouwen krijgen bij de start van het spel 1.900 euro, mannen de normale 1.500. Bij elke passage voorbij ‘Start’ zijn vrouwen opnieuw in het voordeel, en krijgen ze 40 euro meer.

“We geven vrouwen een voordeel dat mannen vaak hebben in het echte leven”, aldus Jen Boswinkel, directeur bij Hasbro. Een duidelijke verwijzing naar de loonkloof, en het feit dat mannen voor hetzelfde werk vaak nog steeds meer verdienen. “Het spel kan families helpen te praten over wat er rond hen gebeurt.”

Er is nog een tweede feministisch kantje aan het nieuwe spel. Spelers kopen niet langer de Nieuwstraat in Brussel om er huizen of hotels op te bouwen. Ze investeren in stamcelonderzoek, koffiefilters of shapewear, allemaal uitvindingen van… vrouwen. Hasbro hoopt zo jonge vrouwen aan te zetten vaker voor technische opleidingen of jobs te kiezen. Amper tien procent van de geregistreerde patenten staat op dit moment op naam van een vrouw.

Ze hebben weer een zetje nodig

De reacties op het nieuwe spel zijn verdeeld. “Ik bekijk het graag positief”, zegt Vera Claes van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. “Elke sensibilisering rond de loonkloof is welkom. Ook al gaat het hier maar om een spel: gelijke lonen zijn wel degelijk een belangrijk issue.”

Ms. Monopoly krijgt op sociale media ook kritiek. Vrouwen meer startgeld geven, wekt volgens sommigen de indruk dat ze een zetje nodig hebben om van mannen te kunnen winnen. Anderen wijzen erop dat shapewear of de koffiefilter wel heel knullige uitvindingen zijn, terwijl ook pakweg computeralgoritmes zijn uitgedacht door een vrouw. En dan is er nog de geschiedenis van Monopoly zelf. Dat is gebaseerd op The Landlord’s Game, een gezelschapsspel waarop ene Lizzie Maggie in 1904 een patent nam. Maar zij werd daar nooit voor beloond. Het was uiteindelijk een licht herwerkte versie van haar uitvinding – gepatenteerd door een man – die miljoenen opbracht.

Van chocoladekoekjes tot de stamcel isolator: dit kun je kopen tijdens een spelletje Ms. Monopoly.  hasbro

Koop geen straten, maar uitvindingen door vrouwen

Chocoladekoekje Ruth Graves Wakefield, een Amerikaanse chef, bedacht in 1930 het koekje in de keuken van haar brasserie.

Wifi De Amerikaanse actrice Hedy Lamarr lag in 1941 aan de basis van wifi nog voor het internet bestond, haar techniek wordt nog steeds toegepast in draadloze communicatie.

Corrigerend ondergoed Sara Blakely kwam in 2000 met Spanx op de markt.

Intrekbare hondenleiband Mary A. Delaney is enkel bekend omdat ze in 1908 een hondenleiband uitvond die in en uit te trekken was.

IJsmaker Nancy Johnson bedacht in 1846 de eerste manuele ijsmaker uit hout.

Wegwerpluier Marion Donovan kreeg gauw genoeg van de stoffen luiers voor haar dochter. Ze bedacht in 1946 de waterdichte wegwerpluier.

Huisbeveiliging Marie Van Brittan Brown woonde in Queens, New York, waar veel misdaad was. In 1966 vond ze het eerste huisbeveiligingssysteem uit.

Kevlar Stephanie Kwolek ontdekte in 1964 de stof die verwerkt wordt tot kogelwerende vesten.

Brandtrap Anna Connelly bedacht de brandtrap in 1897. Haar model werd verplicht in de Verenigde Staten.

Koffiefilter Melitta Bentz was het beu dat de percolator haar koffie verbrandde en experimenteerde in 1908 met viltpapier, wat goed werkte als filter.

Stamcel isolator Dr Ann Tsukamoto ontwikkelde in 1991 een techniek om goede stamcellen uit het lichaam te halen en te gebruiken bij bloedkankers. (nba)