Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Kraainem FC verwelkomde de laatste jaren al verschillende vluchtelingen.EPA-EFE

Kraainem FC verwelkomt 2.000ste vluchteling

Kraainem

-

Precies vijf jaar nadat Kraainem Football Club het project ‘We welcome young refugees’ lanceerde, ontving de club haar tweeduizendste deelnemende jonge vluchteling.

‘We welcome young refugees’ werd in 2015 opgezet door Kraainem FC en Fedasil om jongeren tussen twaalf en achttien jaar een kans te geven om te voetballen tijdens hun integratieproces. Het gaat om jongeren die asiel aanvroegen en ondertussen verblijven in de centra van Fedasil in Sint-Pieters-Woluwe en Rixensart. Drie keer per week komen zes tot tien jongeren naar de voetbalclub. Ze krijgen dan eerst een les Nederlands of Frans en nadien is er voetbaltraining. “Sommige jongeren komen slechts enkele keren of vallen weg door hun verblijfssituatie in België,” zegt voorzitter van Kraainem FC Benjamin Renauld. “Anderen blijven terugkomen en hebben echt voetbaltalent. Er zijn jongeren die nu doorstromen naar U21 of een basisplaats veroverden in onze eerste ploeg, die speelt in vierde provinciale.”

De club bekijkt samen met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) of het sportaanbod kan worden uitgebreid naar andere sporten. Secretaris-generaal van de UEFA Theodore Theodoridis, voorzitter van de Belgische voetbalbond Mehdi Bayat, minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos en voorzitter van het BOIC Pierre-Olivier Beckers kwamen langs om de uitzonderlijke mijlpaal in de bloemetjes zetten. (ddl)