Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bij het spectaculaire ongeval liepen drie kinderen verwondingen op.ssj

Zwaar ongeval brengt resem andere veroordelingen aan het licht

Vrouw crasht met drie kinderen aan boord van onverzekerde en niet gekeurde wagen

Lot

-

Een vrouw die vorig jaar in Lot een zwaar ongeval veroorzaakte waarbij enkele kinderen in haar auto lichtgewond raakten, is hiervoor zwaar veroordeeld. De dame had alleen een voorlopig rijbewijs en de wagen was niet verzekerd en niet gekeurd.

Het dossier over een zwaar verkeersongeval op 23 juni van vorig jaar in de Beerselse deelgemeente Lot, kwam gisteren voor de politierechtbank van Halle.

Die bewuste zaterdagavond kwam het op de Beerselsestraat tot een aanrijding tussen een grijze Toyota en een vrachtwagen. De bestuurster van de Toyota wou vanop de afrit van de Brusselse Ring de Beerselsestraat oprijden, maar werd in de flank gegrepen door een vrachtwagen. De vrouw die met de auto reed, geraakte niet op eigen kracht uit haar wagen. Ze werd door de hulpdiensten ontzet. De andere inzittenden van de wagen, onder wie enkele kinderen, klaagden over pijn aan de nek.

Het politieonderzoek toonde aan dat de vrouw voorrang had moeten geven en het parket dagvaardde voor het veroorzaken van een ongeval met gewonden. Er was echter veel meer aan de hand. Zo was de auto niet verzekerd en niet gekeurd. Daarnaast had de bestuurster alleen een voorlopig rijbewijs, maar hing er geen L-teken aan de achterruit en in de wagen zaten meer personen dan toegestaan. Bovendien zaten de kinderen niet reglementair vastgeklikt. Met vier veroordelingen op haar strafblad was de vrouw ook niet aan haar proefstuk toe.

Onduidelijkheid

De vrachtwagen greep de grijze Toyota in de flank.ssj

Voor de raadsman van de trekker was het duidelijk dat de verantwoordelijkheid van het ongeval bij de bestuurster lag. De advocaat van het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (GMWF), de instantie die de slachtoffers van een ongeval vergoedt als de aansprakelijke bestuurder niet verzekerd is, wees toch op enige onduidelijkheid.

“Er waren geen getuigen van het ongeval. De vrouw stelde dat zowel zij als de vrachtwagenchauffeur van het op- en afrittencomplex kwam en dat de vrachtwagen haar in de flank zou hebben aangereden”, zei de advocaat. “De verklaringen van de twee chauffeurs staan diametraal tegenover elkaar.”

Boetes

De politierechter achtte de fout in hoofde van de bestuurster bewezen. Hij veroordeelde de vrouw bij verstek voor alle tenlasteleggingen tot een boete 2.240 euro. Daarvan werd wel 800 euro met uitstel uitgesproken. Verder is de vrouw haar rijbewijs voor een maand kwijt. De eigenaar van de wagen kreeg behalve een boete van 1.200 euro ook een rijverbod van een maand.