Annexatieplannen van Netanyahu zouden volgens VN “zware schending van internationaal recht” zijn

Bron © BELGA

Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres. Foto: EPA-EFE

Als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een strategische strook van de bezette Westelijke Jordaanoever zou annexeren als hij de parlementsverkiezingen van 17 september wint, zou dat een “zware schending van internationaal recht” zijn. Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, gezegd in een reactie op de belofte van Netanyahu.

Guterres zegt “bezorgd” te zijn over de verklaringen van de Israëlische premier. Het zou volgens hem “verwoestend zijn voor de mogelijkheid om de onderhandelingen opnieuw op te starten en voor de regionale vrede, terwijl de levensvatbaarheid van tweestatenoplossing ernstig wordt aangetast”.

Op 17 september trekt Israël naar de stembus voor nieuwe parlementsverkiezingen. In de strijd om de meeste zitjes in de Knesset beloofde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat zijn rechtse Likud-partij bij winst een strategische strook van de bezette Westelijke Jordaanoever zou annexeren.

Reacties uit diplomatieke hoek bleven niet uit. Zo deelde de Palestijnse diplomaat Saeb Erekat mee aan de BBC dat een dergelijke annexatie “elke kans op vrede zou begraven”.

Volgens een reactie van Saudi-Arabië is Netanyahu’s verklaring “een zeer gevaarlijke escalatie tegen het Palestijnse volk” en “een flagrante schending van het handvest van de Verenigde Naties en van de principes van het internationale recht”. De belofte zou “elke inspanning om vrede te bereiken ondermijnen”, aldus het Saudische hof.

Daniel C. Kurtzer, voormalig Amerikaans ambassadeur in Israël, liet in The New York Times optekenen dat er in kringen rond de Israëlische veiligheidsdiensten een consensus rond de Jordaanvallei bestaat: in het geval van een vredesovereenkomst zou Israël de controle over de Jordaanvallei nog een tijd behouden. Zo wil het land zich ervan verzekeren dat de Palestijnen zich voor de veiligheid van het gebied blijven inzetten.

TOP 10 MEEST GELEZEN