Nu ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt

Een dag nadat de Belgische spelersmakelaar Christophe Henrotay werd aangehouden in Monaco, werd nu ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt. Van Holsbeeck zou “onder tafel” een deel van de commissies van Henrotay hebben ontvangen bij transfers van spelers van en naar Anderlecht. “Hij wordt momenteel ondervraagd”, bevestigt het federaal parket.

LEES OOK. Portret van Herman Van Holsbeeck: een straatvechter en daar is hij trots op (+)

De speurders pakten Van Holsbeeck donderdagochtend op in zijn woning in Beersel. De voormalige Anderlecht-manager werd - net als Henrotay gisteren - opgepakt in het onderzoek naar witwaspraktijken en private omkoping, geleid door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise. Onder meer de transfers van voormalige Anderlecht-spelers Aleksandar Mitrovic en Youri Tielemans worden onder de loep genomen. Beide mannen - die jarenlang samenwerkten - waren bij de transfers betrokken en Henrotay zou een deel van zijn commissies onder tafel aan Van Holsbeeck hebben betaald. Zonder medeweten van het clubbestuur en de spelers. Of dat ook bij andere transfers het geval was, wordt nog onderzocht.

Toen we woensdag na de arrestatie van Henrotay contact opnamen met Van Holsbeeck, reageerde hij nog erg rustig. “Laat het gerecht gewoon haar werk doen.”

Nu ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt
Herman Van Holsbeeck. Foto: BELGAIMAGE

Operatie Propere Handen

Voor alle duidelijkheid: dit onderzoek is het gevolg van huiszoekingen op de burelen van RSC Anderlecht eerder dit jaar en staat los van Operatie Propere Handen. Ook daarvoor werd Van Holsbeeck al twee keer ondervraagd, geflankeerd door zijn advocaat. Het eerste verhoor vond plaats in oktober van vorig jaar, het tweede net voor de zomervakantie van dit jaar. Beide keren mocht hij na de verhoren meteen naar huis. Hij werd nog niet officieel in verdenking gesteld.

Volgens onze informatie is de kans dat Van Holsbeeck voor de onderzoeksrechter zal moeten verschijnen deze keer groter. De onderzoeksrechter zal dan moeten beslissen of Van Holsbeeck, tegenwoordig actief als makelaar, al dan niet aangehouden wordt.

Van Holsbeeck werd vooral bekend in het Belgische voetbal als manager van Anderlecht, waar hij van 2003 tot 2018 aan de slag was onder voorzitter Roger Vanden Stock. Hij was de opvolger van Michel Verschueren. Onder zijn bewind won Anderlecht acht titels, maar toen Marc Coucke de club overnam van Vanden Stock werd Van Holsbeeck op straat gezet. Voor zijn periode bij Anderlecht had Van Holsbeeck vier jaar als manager bij Lierse gewerkt, dat hem had overgenomen van RWDM.

Nu ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt
Foto: phu
Door phu, me, bla, mtm