Directeur Antwerpse luchthaven heeft klacht aan zijn been door uitspraak “Brussel-Zuid lijkt wel Kosovo”

Marcel Buelens. Foto: Photo News

Antwerpen / Deurne -

“Zodra je in Brussel-Zuid komt, krijg je het gevoel dat je in Kosovo bent.” Dat verklaarde Marcel Buelens, de directeur van de luchthaven van Antwerpen, eerder deze week. De uitspraak heeft hem nu een klacht opgeleverd bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

De uitspraak van Buelens is in het verkeerde keelgat geschoten bij de in Brussel gevestigde National Albanian European Council (NAEC). “Dit zijn racistische, xenofobe verklaringen die een volk stigmatiseren”, verklaarde voorzitter Ramadan Gjanaj. “Weet de heer Buelens wel dat de Albanese bevolking van Kosovo twintig jaar geleden een etnische zuivering heeft moeten ondergaan met moorden, verkrachtingen en deportaties? Dat veel steden en dorpen grotendeels vernietigd werden?”

Ons land telt in totaal ongeveer 60.000 inwoners die Albanees spreken. Twee derde daarvan is afkomstig uit Kosovo. “Hoe kan iemand van een beursgenoteerde onderneming (de luchthaven van Antwerpen, nvdr.) zulke opmerkingen maken zonder daarvoor op het matje geroepen te worden? Wij wachten op een verontschuldiging.”

Er werd een klacht ingediend bij Unia. Het centrum laat weten de klacht “zorgvuldig te bestuderen”.

Door mtm
VOOR ABONNEES