Straks minder ‘kaduk kaduk’ boven Gentbrugge

Foto: BELGA

Gentbrugge / Gent -

Het E17-viaduct boven Gentbrugge zal over twee jaar minder lawaai maken. Het aantal voegen op het brugdek – die het storende kaduk kaduk geluid maken – wordt gehalveerd.

Kaduk kaduk. Kaduk kaduk. Automobilisten die vaak op het E17-viaduct boven Gentbrugge rijden kennen het gevoel. De versleten voegen van het brugdek schudden de voertuigen die erover rijden danig door elkaar. De bewoners onder het viaduct kennen het geluid ook maar al te goed. Zij klagen er al jaren over. Een drukkingsgroep van bewoners, de vzw ViaduKaduk, leende er haar naam aan.

Het storende geluid zou over twee jaar een pak minder moeten zijn. Tijdens de grootschalige renovatie van het viaduct zal het aantal brugdekvoegen gehalveerd worden. Dat meldt de Gentse N-VA. Minister Ben Weyts (N-VA) zette namens de Vlaamse regering deze week het licht deze week op groen om de werken aan te besteden.

Wezenlijk verschil

“Er zal gewerkt worden met geluidsarm asfalt, de geluidsschermen worden vernieuwd en de overblijvende brugdekvoegen worden opgevuld met geluidsarm materiaal”, zegt gemeenteraadslid Gert Robert, die in de wijk woont. “Dat zal voor de omliggende buurt een wezenlijk verschil maken.”

De renovatie van het viaduct is hoognodig. Nadat er meermaals grote stukken beton naar beneden tuimelden van het viaduct, werd de omgeving eronder volledig afgesloten. Een grote park-and-ride is bijvoorbeeld al een half jaar niet beschikbaar.

De renovatie begint in maart, als alles goed loopt. In oktober 2021 moet het viaduct in een nieuw jasje zitten. Het is nog maar van 2003 geleden dat het viaduct werd gerenoveerd. Maar die werken werden niet goed uitgevoerd. De nieuwe renovatie kost Vlaanderen zo’n dertig miljoen euro.

Door Bert Staes