Antwerpen gaat sensoren inbouwen in alle fonteinen

Bron © BELGA

Foto: Wim Kempenaers

Antwerpen -

De stad Antwerpen gaat in al haar fonteinen sensoren inbouwen, onder meer om het waterverbruik te beperken. Het gaat om een van de 18 projecten die werden geselecteerd voor het programma Slimme innovatie van de Vlaamse overheid. De 18 krijgen samen 5 miljoen euro.

Minister van Innovatie Philippe Muyters trekt elk jaar geld uit voor vooruitstrevende projecten in de Vlaamse publieke sector. Dit jaar kwamen er 29 voorstellen binnen, waarvan er nu 18 een subsidie krijgen.

Zo krijgt Antwerpen budget om de fonteinen een update te geven. In alle 47 waterpartijen zal slimme sturing worden ingebouwd om het waterverbruik te reduceren. Ook de waterkwaliteit en het energieverbruik zullen automatisch kunnen worden bijgestuurd. Er zullen minder manuele interventies nodig zijn en de fonteinen zijn minder buiten dienst. Dat leidt volgens de stad immers tot ongenoegen bij de burgers.

Het West-Vlaamse onderzoeksinstituut Inagro krijgt budget om te experimenteren met verticale glastuinbouw. Dat moet een oplossing bieden voor de steeds schaarser wordende ruimte in Vlaanderen. Er zullen twee verschillende hydro-teeltsystemen worden ontwikkeld, die kunnen worden gedemonstreerd aan landbouwers.

Een heel ander project is dan weer de wooncoöperatie die de stad Gent wil opzetten, om betaalbare duurzame woningen te bouwen. De toekomstige bewoners worden aandeelhouder in de coöperatieve, die wordt aangevuld met kapitaal van investeerders. In eerste instantie zal een werkbaar businessmodel worden uitgedacht, dat de rolverdeling tussen burgers, overheid en andere investeerders duidelijk maakt.

TOP 10 MEEST GELEZEN