Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”

Kim Clijsters (36 jaar) maakt volgend jaar haar comeback in het professionele tenniscircuit. Dat heeft de Belgische tennisster aangekondigd via haar sociale media. De voormalige nummer één van de wereld en viervoudige grandslam-winnares had zeven jaar geleden haar tennisracket aan de wilgen gehangen. Clijsters hoopt in januari haar terugkeer te kunnen vieren tijdens de toernooien in Australië. Sinds begin dit jaar is ze opnieuw aan het trainen.

LEES OOK. Comeback Kim Clijsters zorgt voor stortvloed aan positieve reacties: “Bij de grootsten van de sport”

LEES OOK. Onze tennisspecialist Hans Jacobs gelooft in tweede comeback: “Drie kindjes, 36 jaar en toch wordt Kim Clijsters weer wereldtop”

Clijsters werd proftennisster in 1997 en schopte het zes jaar later tot nummer één van de wereld. In 2005 won ze met de US Open haar eerste grandslamtoernooi. Twee jaar later kondigde ze op haar 23ste aan te zullen stoppen met tennis. Ze maakte echter in 2009 een eerste comeback en die bleek een schot in de roos. Ze won nog drie van haar vier grandslamtitels. Eind 2012 zegde ze het circuit opnieuw vaarwel.

De voormalige nummer één van de wereld won in totaal 41 WTA-titels, waaronder vier grandslams (US Open 2005, 2009 en 2010, Australian Open 2011) en drie keer de Masters. Twintig weken stond ze bovenaan de WTA-ranking. Ze heeft ondertussen drie kinderen: Jada (11), Jack (5), en Blake (2).

Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”

Filmpje op Facebook

“De voorbije zeven jaar was ik een voltijdse moeder. En ik hield ervan. Echt waar”, zegt Clijsters in een filmpje op Facebook. “Maar ik was ook graag een professionele tennisster. En eerlijk… ik heb dat gevoel gemist. Dus, wat als ik de twee zou proberen te combineren? Zou ik een liefhebbende moeder voor mijn drie kinderen en de beste tennisster die ik zou kunnen zijn kunnen combineren? Laten we het doen. Laat ik nog één keer terugkomen. Ik zie jullie in 2020.”

Op de website van de WTA geeft ze in een uitgebreid interview meer uitleg bij haar comeback. “Ik heb niet het gevoel dat ik nog iets moet bewijzen. Voor mij is het eerder een uitdaging. Ik wil opnieuw sterk zijn”, geeft ze als verklaring voor de opvallende terugkeer. “Ik heb vrienden die zeggen dat ze de marathon van New York willen lopen voor hun vijftigste, ik hou zelf gewoon van tennis. Elke keer dat ik op een grandslamtoernooi met de Legendes speel en iemand vraagt of iemand een balletje wil slaan, ben ik de eerste om te reageren. De liefde voor de sport is nog altijd groot. Maar de vraag is of ik nog altijd het niveau kan halen dat ik wil halen. En welk niveau wil ik halen voor ik mij opnieuw waag aan het hoogste niveau van één van de beste vrouwensporten ter wereld. Dit is mijn marathon. Dit is waarop ik zeg: ok, laten we dit proberen.”

“Ik voel mij te jong op pensioen te gaan”

“Ik vind het zo opwindend te kunnen aankondigen dat ik mijn tweede comeback op de WTA Tour zal maken. Hoewel er mij de volgende vier maanden veel werk wacht, is mijn grootste motivatie de persoonlijke uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Ik wil mezelf opnieuw testen. Op mijn 36e voel ik mij te jong om op pensioen te zijn. Er zijn zoveel inspirerende atleten en moeders die in competitie zijn. Ik kan niet wachten om terug op de courts te zijn en na te gaan wat mogelijk is nadat je drie kinderen hebt gekregen. Op dit moment hebben de trainingen de voorbije maanden mij enkel extra energie gegeven. Ik heb er echt van genoten. Maar misschien heb ik er over enkele maanden wel spijt van.” (lacht)

Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”
Foto: Photo News

Kim Clijsters is naar eigen zeggen niet over één nacht ijs gegaan. “De voorbije jaren speelde ik soms wel eens met het idee van een comeback, maar toen dacht ik telkens: ‘Nee, dat is onmogelijk.’ Mijn leven is nu hier thuis met mijn drie kinderen.”

Maar vanaf het moment dat haar jongste zoontje Blake naar de kleuterschool ging, bleek het onmogelijke plots opnieuw mogelijk. Dat besef kwam er na een familie-uitstap naar de Australian Open in januari. “Dat was de eerste keer dat we met onze andere kinderen konden praten over hoe we dat met Jada vroeger allemaal voor elkaar kregen. Jada gaf toen ook aan dat ze die levensstijl geweldig vond.”

Comeback in Australië

Clijsters hoopt in januari haar terugkeer te kunnen vieren tijdens de toernooien in Australië. Sinds begin dit jaar is ze opnieuw aan het trainen. Nadat ze bepaalde fysieke doelstellingen bereikte, met onder meer een geslaagde test in mei op het gras van Wimbledon, heeft ze besloten nog een laatste hoofdstuk aan haar carrière te breien. Ze zal opnieuw gaan samenwerken met haar ex-coach Carl Maes en osteopaat Sam Versleghers. In de komende weken wil ze haar team verder uitbreiden.

Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”
Foto: ASSOCIATED PRESS

“Mijn kinderen afschermen van de media”

“Ik hou ervan om mezelf te pushen. Ik heb mezelf erover verbaasd hoe makkelijk het voor mij is om tijdens de zware trainingen door te zetten en te blijven vechten. Dat geeft héél veel voldoening. De media-aandacht die er bij zal komen is voor mij het zwaarste. Niet voor mezelf, want dat kan ik wel aan. Maar voor mijn kinderen wordt dat een ander verhaal. Het is niet enkel mijn leven dat gaat veranderen. Natuurlijk heb ik daarover gepraat met mijn man, mijn team en de WTA. Ik wil mijn kinderen zo veel mogelijk beschermen.”

Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”
Foto: EPA

Geen overvolle kalender

Om haar familie een zo normaal mogelijk leven te laten leiden zal Clijsters haar wedstrijdkalender niet al te vol plannen en flexibel zijn als ze last-minute toch thuis nodig zou zijn. “Mijn hoofd moet leeg zijn om de kinderen thuis achter te kunnen laten en naar de training te kunnen gaan. Ik moet er zeker van zijn dat thuis alles geregeld is en dat het avondeten voor de volgende dag al klaar is. Onze kinderen hebben hun routines zoals hobby’s en school. Dat gaat niet veranderen, dat wil ik niet. Ik ga gewoon iets meer weg van huis zijn. Als ik voel dat een wedstrijd problemen zal geven voor de kinderen, dan zal ik niet spelen. Dan wacht ik gewoon tot het weer past.”

Als voormalig nummer één en grandslam-winnares die haar comeback maakt, mag ze wildcards aanvragen voor toernooien. “Dat is een groot voordeel waar ik niets van af wist. Zo ben ik niet beperkt in de toernooien die ik mag spelen in het begin. Het is ook een bonus dat ik niet verplicht ben om een minimum aantal toernooien per jaar te tennissen. Het zijn belangrijke extra’s die de beslissing makkelijker hebben gemaakt. Ik zou nooit een verplicht minimum aantal toernooien per jaar hebben gespeeld.”

Kan ze nog mee met de wereldtop?

Gelooft Kim Clijsters zelf dat ze opnieuw de top van het vrouwentennis kan bestormen? “Om daar een accuraat antwoord op te geven, moet ik eerst opnieuw tegenover de toppers van nu aan het net staan. Op de voorbije US Open heb ik matchen waarvan ik dacht: ‘No way, dat niveau haal ik niet meer.’ Omdat het lijkt alsof ze de bal zo veel harder slaan dan in mijn tijd. Maar eigenlijk had ik dat gevoel vroeger ook al toen ik zelf nog in de top-vijf stond. Maar als ik dan tegenover die meisjes op het veld stond, merkte ik dat die bal toch niet zo hard ging als op tv. Ik zou graag begin 2020 terug in het circuit komen, maar als ik in december voel dat ik er nog niet klaar voor ben dan ga ik niet naar Australië. Ik wil mij eerst op het niveau voelen dat ik wil zijn. Ik heb nog drie en halve maand om beter te worden.”

Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan: “Ik heb dat gevoel gemist”
Foto: REUTERS
Door Maarten Delvaux
  • Meest recent