Voor ramkraken veroordeelde Roemeen vrijgesproken: echte dader had identiteit gestolen

Bron © BELGA

De bende sloeg toe bij een filiaal van Krefel. Foto: BELGA

Oostende / Kuurne / Deinze -

In een dossier rond zeven ramkraken is een Roemeense beklaagde na verzet over de hele lijn vrijgesproken. Razvan R. (33) kreeg eerst vijf jaar effectieve gevangenisstraf, maar zijn identiteit werd misbruikt door één van de echte daders.

Op 31 december 2013 sloeg een Roemeense bende toe in een kledingwinkel in Waregem. Ze maakten er kleren ter waarde van in totaal 25.000 euro buit. Op 14 juli 2014 gingen ze bij Media Markt in Roeselare zelfs aan de haal met smartphones ter waarde van 300.000 euro. Later dat jaar volgden ook nog gelijkaardige feiten bij kledingwinkels in Kuurne en Deinze, bij Krëfel in Waterloo en bij Dreamland in Doornik en Oostende.

Slechts één verdachte kon worden ingerekend. Op het proces probeerde Gabriel P. tevergeefs de schuld af te schuiven op zijn drie versteklatende kompanen. De Brugse strafrechter veroordeelde de vier beklaagden op 12 april 2018 tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Toen Razvan R. lucht kreeg van dat vonnis, kwam hij vanuit zijn woonplaats in Duitsland zelf naar Brugge.

Vanuit de gevangenis tekende de Roemeen midden juli verzet aan tegen zijn verstekveroordeling. Volgens de verdediging werd zijn identiteit ronduit gestolen door één van de echte daders. “Ik heb daar al drie keer klacht voor ingediend, in Roemenië en in Duitsland”, zei de beklaagde begin augustus al. De Razvan R. op de foto’s in het dossier zou ook niet lijken op de Razvan R. die in de cel zat.

Camerabeelden

Verder onderzoek heeft uitgewezen dat het verhaal rond de gestolen identiteit aannemelijk is. Een zekere Ion T. zou de identiteit van R. overgenomen hebben. De man op de camerabeelden tijdens de verkenning bleek ook inderdaad niet de echte Razvan R.

Het verzet werd vorige week al ontvankelijk verklaard, waardoor R. de gevangenis mocht verlaten. Donderdagochtend heeft de Brugse strafrechter de man ook effectief vrijgesproken.

TOP 10 MEEST GELEZEN