British American Tobacco schrapt 2.300 banen, Belgisch personeel morgen ingelicht

Bron © BELGA

Foto: AFP

Dilbeek -

British American Tobacco (BAT) licht vrijdag het personeel in België en Luxemburg in over het plan van het bedrijf om wereldwijd 2.300 banen te schrappen. Om 11.00 uur vindt in Groot-Bijgaarden een personeelsvergadering plaats, om 14.00 uur is het bijzondere ondernemingsraad.

“British American Tobacco BeLux bevestigt dat vandaag het hoofdkantoor van British American Tobacco P.L.C. een programma heeft aangekondigd waarmee het zijn business wil vereenvoudigen en een efficiënter, wendbaarder en doelgericht BAT wil creëren”, klinkt het in een persbericht. “De vrijgekomen middelen zullen bovendien geherinvesteerd worden in de groei van een portfolio van nieuwe producten waaronder de e-sigaret. De ambitie is om tegen 2023-24 een omzet van 5,6 miljard euro te halen in deze nieuwe producten.”

100 jobs

Het programma zal het globaal personeelsbestand met 2.300 jobs doen krimpen, vooral op managementniveau, en zal grotendeels uitgevoerd zijn tegen januari 2020. “Het grootste aantal jobs verdwijnt op het niveau van het hoofdkantoor in Londen”, zegt Government Affairs manager Filip Buntinx. De Belgische en Luxemburgse werknemers worden vrijdag ingelicht over het plan.

Bij BAT in België werken een honderdtal voltijdse equivalenten, zegt Buntinx. Zij werken op de site in Groot-Bijgaarden, waar de activiteiten voor België en Luxemburg worden aangestuurd. Daarbij zitten niet de werknemers van de site van Molenbeek, die gaat sluiten. Van die 39 werknemers, kan een vijftal terecht op het kantoor in Groot-Bijgaarden.

Volgens Filip Lemberechts van de liberale vakbond is momenteel niet in te schatten wat de impact op Groot-Bijgaarden zal zijn.

AANGERADEN