Europese Centrale Bank draait geldkraan nog verder open

Foto: ss

Mario Draghi neemt bij de Europese Centrale Bank (ECB) afscheid met een renteverlaging en het heropstarten van de geldpersen.

Voorzitter Mario Draghi van de ECB heeft een laatste keer het grof geschut bovengehaald om de kwakkelende Europese economie te herlanceren. De 72-jarige Italiaan wil zelfs de geldpersen opnieuw voor onbepaalde tijd laten draaien om de Europese economie te ­ondersteunen.

Zoals verwacht laat de ECB de depositorente – de strafrente die de banken moeten betalen aan de ECB als ze hun overtollige cash in Frankfurt parkeren – verder zakken van -0,4 naar -0,5 procent. Dat moet de banken ertoe aanzetten meer kredieten te verlenen, terwijl overheden, gezinnen en bedrijven aangemoedigd worden om meer te consumeren en te investeren.

De pijn voor de banken wordt door de ECB wel verzacht. Dankzij een zogeheten ‘two tier’-systeem zullen de banken een deel van de strafrente op hun overtollige cash niet meer moeten betalen. Vanaf 1 november gaat de ECB ook maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen. Economen waarschuwen dat dit ­gevaarlijke zeepbellen creëert. Maar de markten reageerden gisteren ­positief.

Door nta
AANGERADEN