Teelballen van Franse postbodes, speeksel van kinderen en levensreddende pizza: de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt

Foto: ss

Een maand voor de uitreiking van de Nobelprijzen zijn traditiegetrouw de Ig Nobelprijzen uitgereikt. Die minder prestigieuze maar ook erg begeerde prijzen belonen onderzoeken die mensen aan het lachen brengen maar ook aan het denken zetten. Dit jaar viel onder meer een merkwaardig onderzoek met Franse postbodes in de prijzen.

Dat het niet altijd serieus hoeft te zijn om goed te zijn, bewijzen de Ig Nobelprijzen jaar na jaar. Ze werden in 1991 in het leven geroepen door de Amerikaanse wiskundige Marc Abrahams, die aan het grote publiek wilde tonen dat wetenschap ook leuk kan zijn. Het idee erachter is onderzoeken bekronen die mensen aan het lachen brengen, maar die hen ook aan het denken zetten.

Teelballen

Dat is andermaal gebleken op de 29ste uitreiking van de prijzen, ook dit jaar op de campus van de universiteit van Harvard. De meest in het oog springende winnaar was het onderzoek van de Fransmannen Roger Mieusset en Bourras Bengoudifa. Zij hingen thermometers aan de teelballen van Franse postbodes, zowel naakt als met kledij aan, om uit te zoeken of de linkerteelbal even warm is als de rechter. Het antwoord? De linker is warmer, maar wel alleen als de man kledij draagt.

De temperatuur van de teelballen werd ook gemeten bij busbestuurders, omdat die heel de dag zitten, en het resultaat was hetzelfde. De bekroonde studie kadert in groter onderzoek naar de redenen waarom mannen steeds minder vruchtbaar worden. Te warme teelballen kunnen een verklaring zijn.

Andere winnaars

Er waren nog andere laureaten. Zo wonnen Japanse wetenschappers een prijs door te meten hoeveel speeksel een doorsnee 5-jarige op een dag tijd produceert - een halve liter -, Nederlanders die aantoonden dat geldbriefjes kwaadaardige microben kunnen verspreiden en Italiaanse onderzoekers die een antwoord zochten op de vraag of pizza’s bescherming bieden tegen de dood. De vraag beantwoorden konden ze niet, maar ze kregen de prijs omdat ze bleven zoeken.

Verveeld

Leuk bij de uitreiking van de prijzen is dat de kandidaten hun onderzoek moeten voordragen er een meisje van 8 hen telkens na een minuut het zwijgen oplegt. “Stop alsjeblieft, ik verveel me”, zegt ze dan.

Ig Noble is trouwens een woordgrapje: de Ig maakt in het Engels elk woord ontkennend, dus in deze betekent het ‘niet Noble’, maar ook ‘niet nobel’. Vrij vertaald: geen onderzoek om serieuze prijzen mee te winnen.

Door gjs
AANGERADEN