Onderzoek naar “Marokkanenverdelgers” bij politie Den Haag

Bron © BELGA

Foto: Photo News

In het Nederlandse Den Haag is een onderzoek gestart naar wantoestanden bij de politie. Een groep agenten zou zich racistisch hebben opgesteld en zich “Marokkanenverdelgers” noemen. Dat heeft de Haagse politie zelf bekendgemaakt.

Het gaat om het Haagse politiebureau Hoefkade in de Schilderswijk in de Nederlandse stad. Het onderzoek kwam er na meldingen van politiemedewerkers begin dit jaar en richt zich op “ontoelaatbaar gedrag richting burgers en tussen collega’s onderling” binnen het politieteam. Centraal in het onderzoek staat het gedrag van vier medewerkers die op het politiebureau werken. Zij waren onder meer betrokken bij de aanhouding van een verdachte eind vorig jaar, waarbij toen geweld werd gebruikt. In het onderzoek wordt gekeken of dit geweld rechtmatig en proportioneel was. Het onderzoek zit in een “afrondende fase”, aldus de politie.

“De vinger valt niet te leggen op een enkel voorbeeld, een gebeurtenis of een collega, het is een opeenstapeling van onwenselijke gedragingen die laat zien dat er sprake is van een ongezonde cultuur binnen een deel van het basisteam”, citeert de NOS uit een rapport van de politie.

NRC Handelsblad meldt, op basis van een vertrouwelijke brief, dat de groep zich “Marokkanenverdelgers” noemde. Een bron vertelt aan de NOS dat het gaat om de hondengeleiders binnen de politie.

AANGERADEN