Parket onderzoekt aantijgingen van corruptie tegen Didier Reynders na onthullingen ex-geheim agent

Bron © De Tijd, L’Echo, Belga

Didier Reynders Foto: BELGA

Het parket van Brussel voert een opsporingsonderzoek naar vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR). Dat bevestigt het parket. Het onderzoek werd opgestart nadat een voormalige geheim agent van de Staatsveiligheid in april naar de federale gerechtelijke politie was gestapt met een reeks aantijgingen van corruptie en witwassen tegen Reynders.

De Tijd kon het proces-verbaal inkijken dat de politie opstelde over het verhoor van de ex-geheim agent. Daarin staat dat de man van 1 maart 2007 tot 1 maart 2018 werkte voor de Staatsveiligheid, vooral op de economische sectie. In die functie beweerde hij via informanten en opzoekingswerk kennis te hebben gekregen van verschillende praktijken van corruptie en witwassen.

In zijn verhoor verwijst de voormalige geheim agent onder meer naar een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen, zoals de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa, waar volgens hem smeergeld aan te pas kwam. Hij legde onder andere ook verklaringen af over omkoping door wapenhandelaars en een Congolese verkiezingskandidaat.

De beschuldigingen van de man waren ook gericht tegen een jarenlange vertrouweling van Reynders, die ook nog adviseur was op zijn kabinet. Het parket moet na een vooronderzoek beslissen of er voldoende aanwijzingen tegen Reynders zijn om het dossier al dan niet door te sturen naar het Brusselse parket-generaal, omdat Reynders minister is.

Reynders ontkent aantijgingen

Reynders zegt in een reactie dat hij geen weet heeft van een onderzoek tegen hem. “Ik ben absoluut niet op de hoogte van een onderzoek”, klinkt het. De toekomstige eurocommissaris ontkent ook de aantijgingen van corruptie en witwassen, en heeft naar eigen zeggen zijn advocaat gevraagd contact op te nemen met het parket en “zijn rechten te verdedigen”.

“Wellicht is dit opnieuw een montage van dezelfde kwaadaardige man die telkens weer probeert te beschadigen”, aldus ook woordvoerder John Hendrickx.

Door boj, jvh
AANGERADEN
Meest recent