Asteroïde zo groot als wolkenkrabber scheert vanavond langs aarde

Bron © Live Science, The Virtual Telescope

Themabeeld Foto: Shutterstock

Een asteroïde zo groot als een wolkenkrabber zal zaterdagavond voorbij onze planeet vliegen. Dat meldt het Jet Propulsion Laboratory van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Wie zich nu voorbereidt op de apocalyps kunnen we geruststellen: de rots vormt (ditmaal) geen gevaar.

Asteroïde 2000 QW7 is ongeveer 300 à 600 meter breed, en zal de planeet aarde in de nacht van zaterdag op zondag om 1.54 uur aan een snelheid van 23.100 km per uur voorbijvliegen op een afstand van ongeveer 5 miljoen kilometer. Ter vergelijking: de maan bevindt zich gemiddeld op zo’n 400.000 kilometer van de aarde.

Gezien de (in ruimtevaarttermen) zeer kleine afstand, zullen ook amateurastronomen de asteroïde met hun eigen telescoop kunnen waarnemen. “Op zo’n 8 graden ten zuidzuidwest van de ster Fomalhaut”, aldus Gianluca Masi van The Virtual Telescope. Meer gedetailleerde aanwijzingen zijn terug te vinden op de website van NASA.

De asteroïde vormt (ditmaal) geen gevaar voor de aarde: de NASA volgt potentiële gevaarlijke asteroïden op, en weet al van het bestaan van dit gevaarte - dat in een baan rond de zon vliegt - sinds het jaar 2000. Astronomen van de NASA zullen de passage van de rots ditmaal nauwgezet volgen, om zo in de toekomst zijn baan beter te kunnen voorspellen, en te kunnen inschatten of er bij een volgende doortocht potentieel gevaar voor de aarde dreigt. Die volgende passage zal plaatsvinden op 19 oktober 2038.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent