Stijn Coninx reageert voor het eerst na darmkanker: “Er is weer hoop en toekomst”

Bron © Radio 2

Stijn Coninx dook deze week op het Filmfestival in Oostende voor het eerst weer op in het publiek na zijn darmkanker. Foto: BELGA

Nog voor de Ensors vanavond van start gaan, is regisseur Stijn Coninx (62) een gelukkig man. Liefst tien nominaties kan hij zaterdagavond verzilveren in het Kursaal van Oostende. Negen voor de Bende van Nijvel-film Niet schieten, eentje voor de Sinterklaasfilm Sinterklaas en de wakkere nachten. Maar vooral: Coninx is aan de betere hand nadat er bij hem darmkanker werd vastgesteld. “Ik mag van zeer veel geluk spreken”, zegt hij bij Radio 2.

Het was een blij weerzien met de Limburgse regisseur deze week op het filmfestival van Oostende. Voor het eerst sinds er bij hem darmkanker werd vastgesteld, maakte hij er zijn wederoptreden in het publiek. “Het is een helse periode geweest de voorbije tijd”, vertelt hij. “Maar ik heb ervaren wat duizenden, zelfs miljoenen mensen helaas ervaren. Gelukkig mag ik van zeer veel geluk spreken. Ik heb een gigantisch snelle interventie, hulp en efficiëntie gehad in het ziekenhuis. Na een zware operatie ben ik goed hersteld. Per uitzondering heb ik heel veel geluk gehad bij die kleine percentages te zijn, waarbij wat iets zeer kwaadaardig is, toch goedaardig afloopt. Ik ben een zeer blij mens. Op de eerste plaats ben ik blij voor mijn vrouw en kinderen. Er is weer hoop en toekomst. Dat is zeer fijn. Dat is natuurlijk belangrijker dan die beeldjes, maar dat wil niet zeggen dat we niet veel zin hebben in de Ensors.”

Stijn Coninx reageert voor het eerst na darmkanker: “Er is weer hoop en toekomst”
Coninx klonk samen met Jan Decleir en diens dochter Sophie en zus Reinhilde op de Lifetime Achievement Award van de acteur. Foto: BELGA

In april bracht Coninx zelf naar buiten dat er bij hem darmkanker is vastgesteld, een ziekte waarmee in ons land elke dag 23 mensen worden gediagnosticeerd. “Samen met mijn gezin en met het volste vertrouwen in de artsen en de wetenschap, ga ik de strijd aan”, aldus Coninx. Daarvoor moesten ook zijn professionele bezigheden even in de ijskast. Coninx was toen net gestart met de voorbereidingen voor de opnames van nieuwe afleveringen van de Ketnetreeks Dag Sinterklaas. Frank Van Passel nam die regie over.

Door eadp
Meest recent