Gewonden bij autocross in Nederland nadat wagen inrijdt op publiek: “Ik hoorde hem, toen ging het helemaal fout”

Bron © De Telegraaf

Na een autocross in Leende, ten zuidoosten van Eindhoven en vlakbij de Belgische grens, is zondagmiddag een auto het publiek ingereden. Daarbij zijn zeker zeven gewonden gevallen. De organisatie gaat uit van een opzettelijke actie.

De cross, georganiseerd door vereniging Kempercross, vond plaats op de Maarhezerweg in Leende. De politie spreekt van een “racewagen” die het publiek inreed. De bestuurder van de wagen is opgepakt en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is meegenomen naar het bureau.

De organisatie gaat uit van een opzettelijke actie. Dit heeft het Eindhovens Dagblad (ED) gemeld. Er ging een ruzie aan het incident vooraf. Die ontstond toen de organisatoren de laatste van de drie races wilde annuleren, omdat er wegens de droogte en stof te weinig zicht was, vertelde organisator Rowin de Bruijn aan het ED. Sommige deelnemers wilden hun geld terug, waardoor er ruzie ontstond met de organisatoren. Op een gegeven moment kwam het daarbij tot een vechtpartij.

“Toen ging het helemaal fout”

“Toen ging het helemaal fout”, zegt De Bruijn. “Ik hoorde een auto aankomen, die met zo’n veertig kilometer per uur het publiek in reed.”

Zo’n 20 tot 25 mensen doken direct op de grijze Opel Vectra, om te voorkomen dat hij een tweede keer op mensen af zou rijden. Daarbij werd de bestuurder mishandeld. Ook de vader van het man, die zijn zoon wilde beschermen, kreeg klappen.

Nog volgens de regionale krant is de bestuurder een 21-jarige man uit Reuven in Nederlands Limburg. De 17-jarige aangehouden vrouw uit Veghel was volgens een familielid zijn vriendin, aldus het ED.

Gewonden

Onder de zeven gewonden zijn leden van de organisatie, maar ook een jongetje. Vier van hen - twee mannen, een vrouw en de jongen - zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de openbare omroep NOS is hun leven niet in gevaar.

Ambulancepersoneel behandelde de drie anderen.