Nieuw productiehuis Tivoli.tv trotseert crisis in tv-land

Foto: Tivoli.tv

In juni waarschuwde de Vlaamse tv-sector nog voor een crisis die slachtoffers zou eisen, nu komt er een nieuw productiehuis bij: Tivoli.tv. Opgericht door Kris Spaepen, die moest opstappen bij Zodiak Belgium.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: zes maanden na zijn gedwongen vertrek bij Zodiak Belgium, dat programma’s maakt als Familie en De buurtpolitie, stampt Kris Spaepen zijn eigen productiehuis uit de grond: Tivoli.tv. “Tivoli” betekent rondreizende kermis in het Fins – Spaepen is getrouwd met een Finse – en Tivoli is ook een van de oudste attractieparken ter wereld in Kopenhagen, waar Walt Disney in de jaren vijftig inspiratie opdeed voor zijn eerste Disney Park. De oprichters van het nieuwe productiehuis Tivoli.tv zien de wereld van tv en film als één groot pretpark, hun speeltuin.

Nieuwe programma’s maakt het productiehuis nog niet en dat wordt volgens Spaepen nog een spannende uitdaging: in juni trokken de Vlaamse productiehuizen nog aan de alarmbel voor een crisis die de sector bedreigt. De tv-zenders zijn aan het besparen en productiehuizen schieten als paddenstoelen uit de grond, waardoor de koek kleiner wordt. Bovendien zit er voor het eerst zand in de machine van de taxshelter, een systeem waarbij je een belastingvoordeel krijgt wanneer je investeert in film of televisie.

Veel ervaring in huis

Het nieuwe productiehuis bestaat voorlopig uit drie mensen, maar die hebben wel héél veel ervaring met tv. Bezieler Kris Spaepen was de laatste zestien jaar aan de slag bij Kanakna Productions, later omgedoopt tot Zodiak Belgium. De andere oprichters van Tivoli.tv zijn Anouck Vercammen en Koen De Blende. Vercammen werkt sinds 2001 voor tv en zat zowel aan de kant van de producenten (The voice kids) als de zenders (SBS Belgium, DPG Media). De Blende maakte programma’s bij Kanakna en Endemol en bedacht onder meer De pedaalridders voor VT4 en Les héros du gazon voor La Une, de Franstalige versie van FC Nerds. Het nieuwe productiehuis is volledig Belgisch en is gevestigd in Mechelen.

Door tdl