Drone-aanval op hart van Saudische olieproductie: Trump dreigt met vergelding, olieprijs kent grootste prijsstijging ooit

Bron © BELGA

Foto: AP

Na de drone-aanval op het hart van de Saoedische olieproductie, waardoor het land zijn output in één klap moest halveren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedreigd met vergelding. Door de aanval zijn de olieprijzen ook fors de hoogte in geschoten.

Trump zei zondagavond op Twitter dat “er redenen zijn om te geloven dat we de schuldige kennen” voor de drone-aanval op Saudi-Arabië. “De Verenigde Staten staan klaar, maar we wachten op bevestiging en willen horen van Saudi-Arabië wie zij voor de aanval verantwoordelijk houden en onder welke omstandigheden we verdere stappen moeten ondernemen.”

De Amerikaanse president sloot in een andere tweet uit dat er een ontmoeting met Iraanse leiders zou komen. Maar daarmee spreekt hij zichzelf en zijn entourage tegen, want de voorbije weken werden er meermaals verklaringen afgelegd over een mogelijk treffen met Iraans president Rohani. De Franse president Emmanuel Macron drong daar ook op aan.

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo had afgelopen weekend Iran er nog van beschuldigd achter de drone-aanval te zitten, die werd opgeëist door de Houthi-rebellen uit Jemen. Teheran ontkent. De invloedrijke Amerikaanse senator en Trump-vertrouweling Lindsey Graham verdedigde een tegenaanval op Iraanse olieraffinaderijen. “Zo’n stap zal de ruggengraat van het regime in Teheran breken”, schreef hij zaterdag op Twitter.

Olieprijs

Na de aanval zijn de olieprijzen op de termijnmarkten in Azië fors omhoog geschoten. De Europese soort Brent-olie ging maar liefst 19 procent of 11 dollar hoger, tot 71,95 dollar per vat. Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het om de sterkste prijsstijging ooit, sinds het begin van de termijnhandel in 1988.

In een poging om de markten te kalmeren, kondigde president Trump aan dat hij zijn toelating heeft gegeven om de Amerikaanse oliereserves vrij te geven, “indien nodig om de bevoorrading te verzekeren”.

Drone-aanval op hart van Saudische olieproductie: Trump dreigt met vergelding, olieprijs kent grootste prijsstijging ooit
Foto: AP

Pas donderdag of vrijdag merkbaar aan de pomp

De kans is groot dat we de prijsstijging zullen merken aan de pomp. Hoeveel diesel en benzine duurder zullen worden, is moeilijk in te schatten. “De prijs aan de pomp is afhankelijk van heel wat factoren. Van de slotkoersen, maar ook van de prijs van de dollar. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal de impact niet catastrofaal zijn”, verwacht Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco, de federatie van brandstoffenhandelaars.

Dat is ook het gevolg van een aantal drempels die zijn ingebouwd bij de berekening van de maximumprijzen aan de pomp in ons land, zoals vastgelegd in de programmaovereenkomst en becijferd door de federale overheidsdienst Economie. “Grote stijgingen worden zo afgevlakt”, zegt Mattart. Prijsstijgingen aan de pomp zullen daardoor pas later deze week - donderdag of vrijdag - merkbaar zijn.

Dat geldt niet voor de prijs van stookolie. Die gaat onmiddellijk mee met de internationale markten. Dinsdag volgt nog een kleine daling, omdat rekening wordt gehouden met de slotkoers van vrijdag. Maar vanaf woensdag zal de impact van de aanvallen wel al merkbaar zijn voor stookolie.

Olie uit Saudi-Arabië is vandaag goed voor 17 procent van de Belgische bevoorrading. Rusland is met 39 procent onze grootste leverancier van olie, zo blijkt uit cijfers van de Belgische Petroleum Federatie.

Beurzen lager

De Europese beurzen gaan maandag lager. Vooral luchtvaartbedrijven verliezen terrein, oliebedrijven drijven dan weer boven. De beurzen van onder meer Brussel, Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen gingen maandag lager van start. Luchtvaartbedrijven als EasyJet en Air France-KLM hadden het meest last van de stijgende olieprijzen. Olie-aandelen zoals Shell of Total profiteren dan weer van de stijgende prijzen.

Aanval

De aanval zaterdagochtend viseerde twee installaties van staatsoliereus Aramco in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië sinds de start van het huidige conflict in Jemen. De aanval werd opgeëist door de Houthi-rebellen uit Jemen.

Saudi-Arabië moest door de aanval zijn productie halveren, maar Aramco zou wel trachten om tegen maandag opnieuw een derde van zijn output te herstellen.

AANGERADEN