Voormalig deelnemer ‘Belgium’s got talent’ en vriendin vermist na duik in Noordzee: zoekactie stopgezet, maar familie blijft hopen

Kurt - Katana - Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers. Foto: *

Nieuwpoort / Torhout -

De twee duikers die zondagnamiddag verdwenen bij een duik in de Noordzee, komen uit Torhout. Het gaat om Kurt Huberecht, een bekende goochelaar, en zijn vriendin Nathalie Fiers. De reddingsactie naar de twee werd inmiddels stopgezet, maar hun familie blijft hopen.

Kurt en Nathalie vertrokken zondagmiddag in Frankrijk met een bootje, en gingen voor de kust van Nieuwpoort met een groep duikers het water in om te duiken naar een scheepswrak. Maar rond 14 uur merkten de anderen dat het koppel niet meer boven kwam. Enkele duikers gingen terug naar beneden en doorzochten het wrak. Maar daar waren ze niet meer.

Rond 14 uur werden ze als vermist opgegeven en werd er een grote reddingsactie opgezet. Die werd rond middernacht zonder resultaat stopgezet. Maandag rond 9 uur ging opnieuw een reddingshelikopter de lucht in, maar om 11.30 uur werd de zoekactie stopgezet, opnieuw zonder resultaat.

Er wordt maandag niet meer gezocht. “Het is erg jammer, maar we hebben alles gedaan wat we konden”, aldus het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC). “Zondag zochten we door tot middernacht, wat al een extra inspanning is. We hebben alles op alles gezet, maar het mocht niet baten. Het zoekgebied is ook zo immens groot en we weten niet wat er exact gebeurde.”

Familie blijft hopen

Het nieuws dat de zoekacties stopgezet waren kwam bij de familie van de twee duikers zeer hard aan. “Wij begrijpen uiteraard ook wel dat ze hun best gedaan hebben. En ze hebben enorm veel ervaring met de zee en dergelijke zaken”, zegt Geert Cools, de partner van de moeder van Kurt. “Maar horen dat er niet meer gezocht wordt, komt echt wel aan. De perimeter waar ze zoeken wordt steeds groter. En op den duur zoeken ze inderdaad naar een speld in een hooiberg. Maar wij kunnen niet anders dan op een mirakel blijven hopen.”

De familie hoopt dan ook dat de zoekactie hernomen kan worden. En daarvoor rekenen ze een beetje op hulp vanuit de politieke hoek. “Niets doen zal zeker niet helpen. Wij hopen dat er misschien vanuit Koksijde nog een zoekactie op poten gezet kan worden. Er is nog altijd dat sprankeltje hoop. En we vrezen dat dat vanavond als het weer donker wordt volledig zal verdwijnen.”

De steunbetuigingen die de familieleden van de twee duikers krijgen doen hen wel deugd. “De telefoon staat roodgloeiend. Zelfs buitenlandse vrienden bellen ons op. De onzekerheid is gewoon verschrikkelijk. Natuurlijk verwachten wij het ergste. Maar we hopen toch nog altijd een klein beetje. In het leven gebeuren er soms mirakels. Waarom nu dan niet?”

Ervaren duikers

Kurt ‘Katana’ Huberecht is een bekend figuur in Torhout. Hij trad vaak op in het voormalige café Place Magique, uitgebaat door zijn moeder, en nam in 2016 nog deel aan Belgium’s got talent’. Het koppel leerde elkaar zo’n twee jaar geleden kennen. Sinds drie maanden wonen ze samen. Nathalie kreeg de duikmicrobe door Kurt te pakken. “Kurt was master in het duiken. En Nathalie ondertussen ook advanced. Het waren dus zeker geen beginners. Net daarom is het voor ons ook zo onduidelijk wat er precies gebeurd zou zijn.”

Nathalie heeft twee kinderen en Kurt heeft zelf een zoon. Die las het nieuws over de vermiste duikers zondag op internet. “Aanvankelijk stonden we er nog niet bij stil. Maar hoe langer we niets van hen hoorden, hoe ongeruster we werden. Toen de politie voor de deur stond, werd onze vrees dus werkelijkheid.”

Door aft, tlg, mtm, jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN