Europese Commissie onderzoekt belastingafspraken tussen België en 39 multinationals

© AP

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek gestart naar individuele belastingafspraken tussen België en 39 multinationals. Dat heeft de Commissie maandag gemeld. De afspraken hebben die bedrijven mogelijk een oneerlijk voordeel opgeleverd ten opzichte van hun concurrenten. En dat is in strijd met de staatssteunregels van Europa.

“Alle ondernemingen moeten hun eerlijk aandeel aan belastingen betalen”, zegt Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. “We maken er bezwaar tegen dat het Belgische fiscale systeem alleen aan bepaalde multinationale ondernemingen forse belastingverminderingen toekende, terwijl die belastingverminderingen niet beschikbaar waren voor ondernemingen in een vergelijkbare situatie.”

Het onderzoek heeft betrekking op individuele fiscale rulings in verband met ‘overwinst’ die tussen 2005 en 2014 door België zijn afgegeven aan 39 Belgische ondernemingen die deel uitmaken van multinationale groepen. De meeste van die multinationals hebben hun hoofdzetel in Europa.

Onder de 39 multinationals bevinden zich bedrijven zoals BASF Antwerpen, AB InBev, Kinepolis, Soudal, Ontex, Puratos, Atlas Copco Airpower en Omega Pharma International.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten