Johnson wordt uitgejouwd en stuurt kat naar persconferentie, waar hij vernederd wordt door Luxemburgse premier

De ontmoeting tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson maandagmiddag over de Brexit-impasse heeft maar weinig opgeleverd. Johnson heeft nog altijd geen werkbaar alternatief voor de Ierse ‘backstop’ op tafel gelegd, aldus de Europese Commissie. Brussel en Londen zouden de intensiteit van de onderhandelingen de komende dagen wel opdrijven. Toen Johnson na het gesprek zijn Luxemburgse tegenhanger Xavier Bettel bezocht, werd hij uitgejouwd door tientallen pro-Europeaanse actievoerders. Hij stuurde dan maar zijn kat naar de persconferentie.

jvh, pjv

De onderhandelingen over de Brexit zitten nu al weken in het slop. De Ierse ‘backstop’ - een noodoplossing die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden door het Verenigd Koninkrijk tijdelijk in een douane-unie met de EU te houden - is de grootste hinderpaal.

Kaas en escargots

De eerste ontmoeting tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Brits premier Boris Johnson maandagmiddag in een Luxemburgs restaurant - naar verluidt stonden er escargots en kaas op het menu - heeft maar weinig aan die impasse veranderd, lijkt het.

“Voorzitter Juncker heeft herhaald dat het de verantwoordelijkheid is van het Verenigd Koninkrijk om met wettige en werkbare alternatieven te komen”, liet de Europese Commissie weten in een kort persbericht. “Juncker heeft benadrukt dat de Commissie bereid blijft dergelijke voorstellen te onderzoeken om na te gaan of ze de doelstellingen van de backstop halen.” Om daar tot slot fijntjes aan toe te voegen: “Dergelijke voorstellen zijn nog niet gebeurd.”

Boegeroep

De Britse regering sprak na afloop desalniettemin van een “constructieve ontmoeting”. Tegelijkertijd heeft Johnson opnieuw benadrukt dat hij niet van plan is uitstel te vragen en dat hij het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU zal loodsen. Eerder verklaarde hij al dat hij liever “dood zou liggen in een gracht” dan in Brussel uitstel te bepleiten. Juncker en Johnson hebben afgesproken nog intenser te werken en snel over te gaan tot dagelijkse gesprekken, aldus nog Downing Street.

Na het gesprek tussen de Britse premier en de voorzitter van de Europese Commissie, trok Johnson naar zijn geplande ontmoeting met de Luxemburgse eerste minister Xavier Bettel. Tientallen actievoerders wachtten de eerste ministers op bij de ambtswoning van Bettel en trakteerden Johnson op boegeroep. Ze eisten dat de Britse conservatieve politicus “stopt met leugens vertellen” en zijn van mening dat ze “beter af zijn in de EU”.

Luxemburgse premier vernedert Johnson

Geconfronteerd met de verbale tegenstand, stuurde Johnson dan maar zijn kat naar de geplande persconferentie. Dat gaf Bettel dan weer de gelegenheid om zwaar uit te halen naar zijn Britse ambtgenoot. Ondanks de vraag van Johnson om de persconferentie te verplaatsen naar binnen of te schrappen, liet Bettel de ontmoeting doorgaan en nam hij solo het woord.

“De EU heeft echte voorstellen nodig, de klok tikt”, zei hij terwijl hij naar het lege podium naast zich wees. Het Verenigd Koninkrijk heeft de problemen volledig aan zichzelf te danken, benadrukte Bettel. “Het Verenigd Koninkrijk kan de Europese Unie niet de schuld geven omdat het zelf niet weet hoe het uit een situatie moet geraken die het zelf gecreëerd heeft.” Hij beschuldigde de Britse politici die in 2016 campagne voerden voor de Brexit van leugens, en noemde de hele situatie “een nachtmerrie”.

De Britse media noemden de hele voorstelling een vernedering voor Johnson.

bekijk ook

Johnson hard aangepakt op straat door eigen landgenoten: “Gaat u alstublieft weg uit mijn stad?”

Boris Johnson krijgt het (opnieuw) hard te verduren door eigen landgenoten: “Los de rotzooi op die u zelf heeft gecreëerd!”

Johnson slingert vreemde scheldwoorden richting oppositieleider: “Ik zie hier maar één chloorkip”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten