Tikfoutje zou man die “flikken” beledigde op Facebook wel eens kunnen vrijpleiten

Bron © Sudinfo

Inspecteur Maxime Pans raakte zwaargewond bij een routinecontrole. Foto: sdp

Een man die op Facebook schreef dat “een goede flik een dode flik is”, moet op 1 oktober voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen voor zijn haatdragende uitspraak. Een tikfoutje zou de Brusselaar echter wel eens goed van pas kunnen komen.

De 29-jarige man deed zijn uitspraak vorige maandag op Facebook, naar aanleiding van de schietpartij in Luik waarbij een politieagent werd neergeschoten. Die agent werd eerst doodverklaard, maar die informatie bleek niet te kloppen.

Het bericht weekte veel verontwaardiging los op sociale media, met name bij de familie, vrienden en collega’s van de neergeschoten agent. Enkelen van hen namen daarop contact op met de auteur van het bericht, die zich verschool achter het pseudoniem ‘Hannibal Barka’. Zonder succes: de man deed naar verluidt nog enkele extra kwetsende uitspraken.

Daarop werd een onderzoek opgestart door de Brusselse politie, en werd de man snel ontmaskerd. De Luikse politie legde vervolgens klacht neer voor laster.

Tikfout

Volgens de Waalse krant Sudinfo heeft de man één voordeel: een tikfout zou hem kunnen vrijspreken. Hij schreef namelijk “Un bon flic et un flic mort”, letterlijk vertaald “Een goede flik en een dode flik”. Volgens advocaat David Gelay kan dat volstaan voor de vrijspraak. “Een strafrechter analyseert het bewijs in functie van de verschillende elementen in het dossier. Als de beklaagde erin slaagt te bewijzen dat hij iets anders bedoelde, zou hij vrijgesproken kunnen worden. Het volstaat dat er twijfel bestaat over zijn intentie om haat op te wekken.”

Tikfoutje zou man die “flikken” beledigde op Facebook wel eens kunnen vrijpleiten
Foto: sdp
Door jvh