Siska Schoeters praat met koppel over hun fascinatie voor bdsm: “Vergelijk het met topsport”

Gevaar op rode oortjes in ‘Durf te vragen’ vanavond. Siska Schoeters (37) praat met Lodewijk en Amanda over hun passie voor bdsm. “Mensen seksualiseren het nogal snel”, zegt het koppel. “Of betrekken er zelfs slavernij bij. Maar dat is naast de kwestie.”

Iedereen kent het, weinigen spreken erover: bdsm (bondage, dominantie, sadisme, masochisme), de erotische beleving waarin pijn doen en lijden centraal staat. Lodewijk Mampaey (37) is er al vijftien jaar mee bezig, zijn vriendin Amanda Versfelt (29) vier jaar. Hij als “meester”, zij als “slavin”. Vanavond vertellen ze er open en bloot over bij Siska Schoeters. “We willen niet choqueren”, zegt het koppel. “We willen op onze manier laten zien hoe mooi het liefdesspel kan zijn dankzij bdsm.”

Lodewijk en Amanda leven 24 uur per dag, zeven dagen op zeven als meester en slavin. Amanda draagt bijvoorbeeld steeds een “collar”, een halsband. “In elk gezin is er wel één partij die het voortouw neemt”, zegt Lodewijk. “Alleen gaat dat bij ons dieper. We leven op deze manier omdat we het nodig hebben, maar doen het ook voor elkaar. Ik wil geen gewone relatie meer. Bdsm maakt deel uit van wie ik ben.” Dat Amanda slavin is, betekent niet dat ze niks te zeggen heeft. “Ik zeg wat ik wil, zodat we op één lijn zitten. Het is niet dat Lodewijk zomaar zijn zin doet. Het echte spel doen we trouwens maar één of twee keer per week. Nooit thuis, want we hebben kinderen.”

Ook zij weten trouwens dat hun ouders straks op televisie komen. “De oudste is veertien jaar en beseft al een tijdje wat we doen. Het was niet lastig om open kaart te spelen. Ze weet dat we dit doen uit liefde.”

Nieuwsgierig

In het bijzijn van de tv-camera’s gaan Lodewijk en Amanda vanavond zonder blozen aan de slag. “We staan op eroticabeurzen, waar mensen foto’s en filmpjes maken. We zijn het gewoon bekeken te worden.” Volgens het koppel is het taboe rond bdsm de afgelopen jaren veel kleiner geworden. “De reacties zijn zeker niet alleen afkeurend. Vaak merk je nieuwsgierigheid. Anderen vinden het zelf maar niks, maar begrijpen wel waarom we het doen. Sportmensen lijden ook pijn om er voldoening uit te halen. Vergelijk het daarmee.”

Lodewijk en Amanda zijn zaakvoerders in het Fetish Café in Antwerpen en tonen daar aan Schoeters en andere geïnteresseerden hoe het sm-spel werkt. “In veel sm-clubs moest je vroeger vooral”, zegt Lodewijk. “Dat werkt intimiderend. Bij ons kan je ook iets drinken en vragen stellen tijdens praatavonden. En die zitten altijd goed vol. We herkennen nieuwkomers meteen aan hun aarzelende gedrag, maar achteraf zijn ze opgelucht dat ze letterlijk over de drempel durfden te stappen. Je kan bij ons ook toekijken terwijl bdsm’ers bezig zijn, of workshops volgen. Die zijn trouwens aan te raden. Zo leer je hoe je je partner niet onbedoeld pijn doet.”

Durf te vragen

Eén, 20.40 uur

Door Tom Vets