Elektrische wagen in brand? Dompel hem helemaal onder in water

Gent -

Een brandende elektrische wagen blussen is geen makkie. Maar de Gentse brandweer is er op voorbereid

De Gentse brandweer beschikt over een afdoend middel om een brandende elektrische wagen te blussen. Dat blijkt uit een antwoord van burgemeester De Clercq op een vraag van Christophe Peeters (Open VLD) in de commissie algemene zaken.

Het was gemeenteraadslid Christophe Peeters (Open VLD) die zich vanavond in de commissie Algemene Zaken afvroeg hoe je een brandende elektrische wagen het best blust. Als part-time consultant in een autodeelbedrijf is zijn bezorgdheid begrijpelijk.

Burgemeester Mathias De Clercq stelde hem gerust: “Het klopt dat het blussen van een elektrische wagen complex is”, aldus de burgemeester. “Het vuur is heviger, de hitte loopt hoger op en de batterij kan weer opvlammen.”

Maar de Gentse brandweer heeft zijn voorzorgen genomen en beschikt over een container die met water kan worden gevuld en waarin de auto helemaal in wordt ondergedompeld. Dat moet 24 uur lang gebeuren. Het is nu wachten op autoconstructeurs die erin slagen oververhitte batterijen te ontwikkelen die makkelijker kunnen worden afgekoeld.”

Door gn