Abonnee worden? Kies je leesformule

17/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

En plots heeft mama een vriendin

Een stralende Joke Devynck (48) stelde afgelopen weekend haar nieuwe liefde voor: Valery, een kunstenares. Het is de eerste keer dat de actrice in het openbaar verschijnt met een vrouw aan haar zijde. “Een goede zaak. Ze is een rolmodel voor al wie nog twijfelt de stap te zetten”, zeggen relatiedeskundigen.

“Veel mensen hebben me laten vallen toen ik uit de kast kwam” “Ik ben verliefd geworden op de persoon”

Jarenlang vormde actrice Joke Devynck een koppel met acteur Johan Heldenbergh (51). De twee waren 19 jaar getrouwd en kregen samen drie kinderen, maar in 2013 kwam het tot een breuk. Dat Devynck afgelopen weekend met een vrouw aan haar zijde verscheen op de rode loper van de Ensors in Oostende, ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Het is de eerste keer dat de actrice zich ‘out’ in het openbaar.

Het gebeurt wel vaker dat een man of vrouw die tot dan in een heterorelatie zat, interesse krijgt in iemand van het andere geslacht. Dat kan verschillende redenen hebben, maar de tijd waarin we leven, speelt ook een rol. “Twintig jaar geleden was de term LGTB nog niet ingeburgerd, vandaag is dat wel het geval. Dat maakt het onderwerp bespreekbaarder”, zegt relatiedeskundige Sybille Vanweehaeghe.

Daarnaast zijn ook gemeenschappelijke interesses van groot belang. “Wanneer je 30 bent, heb je andere noden en interesses dan wanneer je 50 jaar oud bent”, zegt Vanweehaeghe. “Ook kunnen er elementen wegvallen die tot dan centraal stonden, zoals de kinderen in huis. Blijft er daarna nog wat over van de relatie? En dat creëert mogelijkheden. Op een andere persoonlijkheid vallen bijvoorbeeld, in plaats van op een geslacht.”

Maar wie na een lange heterorelatie kiest voor het andere geslacht, krijgt nog vaak de vraag of het een fase is. “Voor bepaalde mensen is dat zo, voor anderen niet. Het gaat vooral om de zoektocht naar de liefde en de juiste partner vinden. Elke relatie kan stuklopen, of die nu hetero, biseksueel of polyamoreus is.”

Dat Joke Devynck uitkomt voor haar nieuwe liefde, vindt Vanweehaeghe alvast een goede zaak. “Dat soort mensen zijn rolmodellen. Ze weerspiegelen de tendensen in de maatschappij en maken het onderwerp bespreekbaar. Ze kunnen mensen die twijfelen, over de streep trekken.”

  Tom Palmaers

Leopold (61) had na zijn eerste huwelijk enkele relaties met mannen

“Veel mensen hebben me laten vallen toen ik uit de kast kwam”

Het huwelijk van Leopold Lindelauff liep op de klippen toen hij besefte dat hij zich ook tot mannen aangetrokken voelde. “Eens je dat doorhebt, zit het continue in je hoofd. Ik besefte toen ook dat ik al tijdens mijn legerdienst geïnteresseerd was in de mannen rondom mij. Maar je onderdrukt dat en ik ben dan maar met mijn vriendin getrouwd.” Uiteindelijk heeft het tot na de dood van Leopolds vader geduurd om het onderwerp aan te snijden bij zijn gezin. “Ik wilde mijn vader niet kwetsen. Toen hij er niet meer was, heb ik het mijn vrouw toch verteld.”

Eerst zocht het koppel nog oplossingen. Verhuizen naar een andere stad, meer activiteiten samen. “Dat waren tussenoplossingen. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt om uit elkaar te gaan en ben ik echt uit de kast gekomen.” Een aartsmoeilijke beslissing. “Je weet dat je jezelf voor de leeuwen gooit. Veel mensen hebben me laten vallen, maar ik heb ook handgeschreven brieven gekregen om me succes te wensen met mijn nieuwe leven.”

Maar na enkele relaties met mannen, is Leopold nu toch opnieuw getrouwd met een vrouw. “Zij weet dat ik biseksueel ben en is dat zelf niet, maar ze heeft daar geen problemen mee. Ook met mijn drie dochters heb ik een heel goede band, een van hen heeft zich ook geout.” Leopold is ook voorzitter van het Regenbooghuis Limburg en activist voor holebirechten.

Daniëlla (55) begon na haar huwelijk een relatie met een vrouw

“Ik ben verliefd geworden op de persoon”

Daniëlla Somers, voormalig wereldkampioene boksen, was twintig jaar samen met haar man. Ze heeft ook een zoon met hem. Vandaag woont ze samen met Cindy, die uit haar huwelijk met een man twee dochters heeft. “Dat Cindy een vrouw is, is eigenlijk toeval”, zegt Daniëlla. “Ik ben verliefd geworden op de persoon, op wie ze is. Het maakt helemaal niet uit of dat een man of een vrouw is.” Dat gebeurde ook pas na de breuk met haar man. “Eigenlijk had hij een nieuwe vriendin en was ik compleet verrast door dat nieuws. Achteraf zie je bepaalde zaken natuurlijk duidelijker. Zoals onze georganiseerde drukte. We hadden altijd zoveel te doen, dat we nooit tijd hadden voor elkaar. Maar eigenlijk deden we vooral zo druk om toch maar niet te worden geconfronteerd met onze lege relatie.’’

Dat ook Joke Devynck na een huwelijk van bijna twintig jaar voor het andere geslacht is gevallen, begrijpt de bokskampioene helemaal. “Dat is gewoon het leven, zulke dingen gebeuren.” Voor Daniëlla hoeft het zelfs allemaal niet zo in de schijnwerpers te staan. “Iedereen moet vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar als iemand als Joke daarmee naar buiten stapt, is dat wel echt een hart onder de riem.”

AANGERADEN