Abonnee worden? Kies je leesformule

17/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Jongeren drinken helft minder gesuikerde frisdrank, experts waarschuwen voor light-varianten

“Liter Cola Zero per dag is óók ongezond”

Jongeren drinken nog half zoveel gesuikerde frisdrank als vroeger. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Gent. De opkomst van Cola Zero en andere suikervrije frisdranken heeft daar veel mee te maken. Toch is het percentage jongeren met overgewicht over dezelfde periode gestegen. “Een liter Cola Zero drinken per dag in plaats van een liter Cola is niet veel gezonder”, zegt voedingsexpert Patrick Mullie.

Drinken is jongens- én meisjeszaak Drie op de tien tieners slapen slecht

Blikje cola, Sprite of icetea? Nog 28,5 procent van de jongens tussen 11 en 18 slaat er elke dag eentje of meer achterover, bij meisjes ligt het percentage op zowat twintig procent. Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek ‘Jongeren en Gezondheid’ van de UGent bij 11.000 jongeren.

Frisdrank boert daarmee fors achteruit als favoriete drankje van jongeren. In 2002 dronk volgens dezelfde bevraging nog meer dan de helft van de jongens elke dag frisdrank. Sindsdien is het aandeel afgekalfd, met nog een scherpe daling de afgelopen vier jaar.

Waar ligt dat aan? “De bewustwording dat frisdrank heel veel suiker bevat en dus ongezond is, is gegroeid”, zegt voedingsexpert Patrick Mullie (VUB). Je raakt er ook niet zo makkelijk meer aan: op school is het aanbod fors beperkt.

Patrick Mullie Voedingsexpert VUB “Frisdrank afzweren is een makkelijk symbool geworden van ‘kijk eens hoe gezond ik ben’”

Tegen 2021 mogen er in Vlaanderen helemaal geen frisdranken meer worden aangeboden binnen de schoolmuren. “Maar de afgelopen jaren hebben al heel veel scholen de stap gezet”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “In 2015 hadden nog zeven op de tien middelbare scholen een frisdrankautomaat, vorig schooljaar was dat nog drie op de tien.”

Dat is goed nieuws, zegt Mullie. “Maar we moeten ook niet overdrijven. Veel jongeren zijn overgeschakeld op Cola Light, Cola Zero en andere suikerloze varianten. Is dat veel gezonder? Neen.”

Nochtans krijg je met Cola Zero geen suiker binnen. “Maar je houdt je lichaam wel verslaafd aan de zoete smaak door de artificiële zoetstoffen die erin zitten”, zegt Mullie. “Je krijgt de calorieën niet meer binnen van echte frisdrank, maar je tong blijft baden in zoetigheid, je blijft hunkeren naar zoet. Gezonder leven is genoeg bewegen, minder zoete snacks eten, niet te veel toespijs op je boterham, heel veel water drinken en pakweg alleen in het weekend light- of zero-frisdrank. Dat bredere plaatje ziet er niét zo rooskleurig uit.”

60 minuten bewegen

Het aantal jongeren dat minder dan twee uur per dag naar een scherm kijkt, is de afgelopen jaren gedaald. En het aantal tieners met obesitas is gestegen sinds 2002. Volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie moeten jongeren ook zestig minuten “matig tot intensief” bewegen per dag. Maar slechts één op de vijf jongens en één op de zeven meisjes haalt dat.

“Het is niet genoeg om gewoon wat minder Cola te drinken”, zegt Mullie. “Frisdrank afzweren is een makkelijk symbool geworden van kijk eens hoe gezond ik ben. De realiteit is helaas wat complexer.”

Drinken is jongens- én meisjeszaak

 Jongens en meisjes roken allebei veel minder dan vroeger: nog amper vier procent van de jongens rookt elke dag een sigaret, bij meisjes is het nog twee procent.

Alcohol drinken is evenzeer een jongens- als een meisjeszaak. 34,3 procent van de jongens dronk afgelopen maand minstens één keer alcohol, bij meisjes is dat 36 procent. Als ze drinken, drinken jongens wel meer. 7,3 procent is al meer dan tien keer zat geweest in zijn leven, bij meisjes is dat amper 2,8 procent.

 De helft van alle meisjes (51,6 procent) volgt een dieet of denkt dat ze er één zouden moeten volgen. Dat is fors meer dan vier jaar geleden (41,9 procent). Bij jongens zegt 30,2 procent dat hij aan het diëten is of het zou moeten doen. Ook dat ligt hoger dan vier jaar terug (22 procent).

(tlb)

Drie op de tien tieners slapen slecht

Het aandeel jongeren dat met slaapproblemen kampt, is de afgelopen jaren fors gestegen. “Drie op de tien meisjes en een kwart van de jongens tussen 11 en 18 zeggen dat ze slecht slapen”, zegt onderzoeker Maxim Dierckens (UGent). “Als je dat vergelijkt met 2002, gaat het toch om een forse stijging.”

Recent onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid had al aangetoond dat veelvuldig smartphonegebruik een zware impact heeft op je slaapkwaliteit, en dat het vooral jongeren zijn die daar veel last van hebben.

Zo’n zes procent van de jongens en meisjes geeft aan dat ze de afgelopen maand minstens één keer medicatie hebben genomen om te kunnen slapen. Dat is zowat hetzelfde als vier jaar geleden maar flink meer dan in 2002 (3,7 procent voor zowel jongens als meisjes).

(tlb)

AANGERADEN