Abonnee worden? Kies je leesformule

17/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

   Peter Hilz

Ambities voor hernieuwbare energie blijven bescheiden

Behoud kernenergie op Vlaamse onderhandelingstafel

N-VA wil dat de Vlaamse regering bij de federale aandringt op behoud van kernenergie. Een heikel punt, want Open VLD en CD&V blijven wel achter de kernuitstap staan. Op het vlak van hernieuwbare energie blijven de ambities eerder beperkt. Te beperkt, vrezen ze bij enkele werkgeversfederaties.

Kernenergie is een federale en geen Vlaamse bevoegdheid, maar het thema duikt toch op in de overhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. N-VA heeft een tekst op tafel gelegd waarin staat dat de Vlaamse regering er bij de federale overheid op zal aandringen kernenergie te behouden.

Die federale overheid moet “bij de bevoorradingszekerheid de impact op de energiefactuur voor burgers en ondernemingen zo minimaal houden en tegelijk de impact op de CO2-uitstoot niet verhogen, onder andere met kernenergie”, staat in de tekst. Die valt te lezen als een pleidooi tegen ondersteuning van gascentrales en voor de levensduurverlenging van kerncentrales.

De versie dateert van begin september. Het zinnetje over kernenergie behoort tot de vijftien knelpunten waar de werkgroep Klimaat en Energie van de Vlaamse onderhandelingen nog geen akkoord over heeft. Ook de centrale werkgroep heeft nog geen knopen doorgehakt.

Naast de kernreactoren gaat de discussie vooral over de ambities voor hernieuwbare energie. Technologiefederatie Agoria, de federatie van elektriciteitsproducenten Febeg en de sector van de hernieuwbare energie ODE maken zich daar zorgen over. De drie werkgeversfederaties hebben een vertrouwelijke brief geschreven aan de onderhandelaars om hoger te mikken en belastingen te verschuiven van elektriciteit naar fossiele brandstoffen.

Nu legt de tekst de lat qua zon- en windenergie op hetzelfde niveau als in het Vlaamse Energie- en Klimaatplan. De Europese Commissie drong er nochtans op aan dat België zijn investeringen in hernieuwbare energie moet optrekken. Tegen 2030 moet minimum 25 procent hernieuwbaar zijn, Vlaanderen mikt op 18,3 procent. Als Vlaanderen weigert meer te doen, komt dat neer op een signaal aan de andere regio’s en de federale overheid: “doen jullie het maar alleen”.

Wel moeten er strengere energienormen komen. Bij nieuwbouw zal het verplicht aandeel hernieuwbare energie bijvoorbeeld hoger liggen en er komt mogelijk een verbod om een stookolietank te vervangen als er een aardgasnet ligt in de straat.

Voor Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen) zijn die strengere energienormen veel te weinig. “De Waalse regering verbindt groene en gele hesjes zodat mensen zich geen zorgen moeten maken over het einde van de maand en het einde van de wereld. En dat alles mét een kernuitstap”, zegt ze. “Vlaanderen komt met een flauw afkooksel en organiseert de stilstand. We missen economische kansen door ideologische vooringenomenheid.”

AANGERADEN