Abonnee worden? Kies je leesformule

17/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Kitir past voor voorzitterschap SP.A

Federaal fractieleider Meryame Kitir (SP.A) zal geen gooi doen naar het voorzitterschap van haar partij. Haar naam circuleerde al sinds de verkiezingen als een van de grootste kanshebbers, maar na lang nadenken heeft ze de knoop doorgehakt. “In deze uitdagende maar moeilijke tijden is het belangrijk dat het vernieuwingsproces in de partij zich doorzet. Ook in het voorzitterschap”, schrijft ze.

Daarmee wordt de druk op Conner Rousseau, de jonge fractieleider in het Vlaams Parlement, wel heel groot. Ook aan zijn mouw wordt nadrukkelijk getrokken om de taak van huidig voorzitter John Crombez over te nemen. Rousseau is hét gezicht van de vernieuwing van SP.A. Maar dan moet hij wel als nieuwkomer in het parlement de hele partij trekken. Voorlopig is enkel de onbekende Hannes De Reu, voormalig directeur Netwerk en Beweging, officieel kandidaat.

De uitdagingen zijn niet min. SP.A tuimelde in mei naar beneden tot net boven de 10 procent. De laatste peilingen doen daar nog een paar procent af. Uit postelectoraal onderzoek blijkt dat de geloofwaardigheid van de partij ver onder nul zit. De nieuwe voorzitter zal dus z’n uiterste best moeten doen om de socialisten er weer bovenop te krijgen.(agy)

AANGERADEN