Abonnee worden? Kies je leesformule

17/09/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het interieur herinnert aan vervlogen tijden.Gvdv

Artistiek café na 75 jaar nog altijd populair

Het Goudblommeke: de tijd bleef er stilstaan sinds Hergé en Brel er aan de toog zaten

Brussel

-

Kuifje-tekenaar Hergé tekende er aan de toog, en chansonnier Jacques Brel leerde er zijn vrouw kennen. Al 75 jaar is het Goudblommeke in Papier een café waar artiesten graag vertoeven. Vandaag vinden ook almaar meer toeristen de weg naar het Brusselse estaminet waar de geest van vroeger nog rondwaart, zoals afgelopen weekend tijdens de Brusselse Open Monumentendagen.

Niet alleen tijdens de Open Monumentendagen maar ook op andere momenten loopt het historische café nog goed vol. Toeristen, Brusselaars, Marolliens en sociaal-culturele verenigingen delen de verschillende ruimtes van het café in de Cellebroerstraat.

Het Goudblommeke in Papier zag het levenslicht in 1944, maar het gebouw gaat terug tot de 17de eeuw. “Het had eerst geen artistieke roeping”, vertelt Michel ‘Mich’ De Rouck van het Goudblommeke in Papier. “Het pand werd bewoond door de Zusters van Liefde van Sint-Vincentius a Paulo die zich hier in 1843 vestigden, zoals een gedenkplaat op de gevel ook vermeldt.”

“In het begin van de 20ste eeuw kreeg het gebouw een nieuwe bestemming. Eerst luisterde het naar de naam A la Ville de Grammont, waarna Geert Van Bruaene er in 1944 het Goudblommeke in Papier opende. Hij was een kunsthandelaar en was bevriend met zowat iedereen uit de Brusselse artistieke kringen, zowel de Nederlandstalige als de Franstalige.”

Michel ‘Mich’ De Rouck Het Goudblommeke in Papier “Hergé kwam hier geregeld zijn geuze drinken. Aan de bar schetste hij op de achterkant van bierviltjes dan andere gasten die in het café aanwezig waren”

“Het café was eerst het trefpunt van de Brusselse surrealisten”, zo gaat Mich De Rouck verder. “Onder anderen René Magritte, Marcel Mariën en Marcel Lecomte vertoefden er graag. In het café hangt nog een foto van het gezelschap. Later hadden leden van de Cobrabeweging er hun vaste stek, onder wie Pierre Alechinsky en Hugo Claus.”

Kapitein Haddock

Over het Goudblommeke in Papier zijn in de loop der jaren veel verhalen de ronde gegaan. “Veel daarvan zijn gedocumenteerd en hebben dus wel degelijk plaatsgevonden. Jacques Brel heeft er bijvoorbeeld zijn vrouw Thérèse Michielsen leren kennen. Ook Hergé vertoefde er graag en dronk er geregeld zijn geuze. Aan de bar schetste hij op de achterkant van bierviltjes ook andere gasten die in het café aanwezig waren.”

Een van de verhalen gaat nog iets verder. Zo zou Kapitein Haddock ontstaan zijn uit een tekening die Hergé in het Goudblommeke in Papier heeft gemaakt van de lokale zatlap. Kapitein Haddock duikt echter al in 1939 op in het album De Krab met de gouden Scharen, terwijl het café pas in 1944 is opengegaan. “Dat mogen we dus als broodjeaapverhaal categoriseren”, zegt De Rouck.

Johan Verminnen

Het café in de Cellebroerstraat.Gvdv

Na de sluiting in 2006 werden de gevel en de drie lokalen op de benedenverdieping, met inbegrip van het meubilair en de interieurdecoratie, door het Brussels Gewest beschermd. Om het voortbestaan ervan te verzekeren. “Sindsdien wordt het café weer druk bezocht en worden er ook evenementen georganiseerd”, zegt Mich. “Enkele weken geleden was er nog een herdenkingsconcert voor Toots Thielemans en nu zondag geven de Braave Joenges hier voor het café, naar aanleiding van Autoloze zondag, een concert op straat.”

“Het café krijgt tegenwoordig ook bezoek van zowel toeristen als bekende Belgen. Onder anderen zanger Johan Verminnen, actrice Chris Lomme en striptekenaar Herr Seele komen hier nog dikwijls. Het Goudblommeke in Papier is gewoon een plek waar de mensen graag komen, en waar de tijd bleef stilstaan.”

if

AANGERADEN