Boekhoudkantoor van Trump gedagvaard om zijn belastingaangiftes te kunnen inkijken

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De openbaar aanklager in Manhattan heeft Mazars, het boekhoudkantoor van president Donald Trump, gedagvaard om inzage te krijgen in zijn persoonlijke en zakelijke belastingaangiftes van de afgelopen acht jaar. Dat berichten verschillende Amerikaanse media maandag, na een bericht van The New York Times.

Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne van 2016 om zijn belastingaangiftes openbaar te maken, maar sinds hij president is weigert hij steevast.

Nu wordt er dus een nieuwe poging ondernomen, door de openbaar aanklager in Manhattan. Die voert een strafonderzoek naar de rol van de Amerikaanse president en van zijn familie in het betalen van zwijggeld tijdens de verkiezingscampagne. Onder meer pornoactrice Stormy Daniels zou geld hebben ontvangen om te zwijgen over haar affaire met Trump. De advocaat en ‘fixer’ van de president, Michael Cohen, pleitte vorig jaar nog schuldig voor het betalen van 130.000 dollar aan Daniels. Het gerecht onderzoekt nu of dit zwijggeld werd geboekt als een uitgave die fiscaal aftrekbaar was.

Ook de Democraten vragen al jaren dat Trump zijn belastingaangiftes zou vrijgeven, zoals elke andere president voor hem deed sinds Nixon. De Democraten dienden eveneens een dagvaarding in, maar die wordt door Trump aangevochten voor een federale rechtbank, om tijd te winnen tot de volgende presidentsverkiezingen, zeggen critici.

AANGERADEN