Vlaamse advocaten lanceren campagne voor recht op verdediging en eerlijk proces

Bron © BELGA

De OVB vraagt aandacht voor recht op verdediging en eerlijk proces.

Nu (sociale) media steeds vaker de rol van rechter en advocaat opnemen, vraagt de Orde van Vlaamse Balies (OVB) aandacht voor het recht op verdediging en een eerlijk proces.

Met een online sensibiliseringscampagne wil de OVB het maatschappelijk debat over de principes en het belang van de rechtsstaat op gang brengen. ‘De campagne wil in tijden van gratuite veroordelingen op sociale media, de aandacht vestigen op de waarde en kracht van ons eeuwenoud rechtssysteem. Aan de basis daarvan ligt een eerlijk proces voor iedereen’, klinkt het bij de OVB.

De Orde stelt vast dat niet alleen de man in de straat, maar ook beleidsmakers zich frequent, zonder schroom en vooral zonder veel weerstand kunnen bezondigen aan oneerlijke procesvoering op sociale media. Daarom is een waarschuwing volgens de OVB op zijn plaats.

de sociale-mediarechter

In een online video is de Social Media Judge te zien. Het gaat om een 3D-geprinte artificieel intelligente rechter die zijn oordeel over de beklaagden baseert op wat mensen schrijven op de sociale media.

‘Elke burger heeft altijd recht op verdediging door een onafhankelijk en partijdig advocaat, zonder onderscheid. Daarbij hoort ook een onpartijdige rechter. Wat je tegenwoordig op sociale media over bepaalde rechtszaken leest, staat mijlenver van die basisprincipes. Daarom is er, meer dan ooit, nood aan reflectie en debat’, licht OVB-woordvoerder Hugo Lamon toe.

In het kader van de campagne organiseert de OVB ook het debat ‘Facebook versus Wetboek: rechtspraak in tijden van sociale media’, op 28 september in de assisenzaal van het gerechtshof van Gent.

Door GG
AANGERADEN