De nieuwe maatpakken in het Gentse stadhuis: stijlvol én duurzaam

Schepen van Protocol Mieke Van Hecke (CD&V, midden) stelde dinsdag de nieuwe maatpakken van de Gentse dienst Protocol voor. Foto: Gianni Barbieux

Gent -

Een hemd uit biokatoen, een pak uit merinoswol, een das en een gilet uit snijafval … Dat de nieuwe kostuums van de Gentse protocolmedewerkers niet duurzaam zijn, kan je niet zeggen.

Twaalf medewerkers die de balie van het stadhuis bemannen, trouwers begeleiden en allerlei ceremonies ondersteunen zitten sinds gisteren in het nieuw. Ze kregen een kostuum op maat van de hand van Dutch Spirit, een bedrijfje uit het Nederlandse Arnhem, dat zich specialiseert in duurzame maatpakken en circulaire productie.

“Het personeel van de dienst Protocol is het uithangbord van de stad”, zegt Mieke Van Hecke (CD&V), bevoegd schepen. “Zij ontvangen burgers en toeristen die in het stadhuis binnenwandelen. Ze begeleidden dit jaar samen met mij al meer dan duizend huwelijken en jubilea. Het is belangrijk dat ze er stijlvol uitzien.”

De kostuums zijn met oog voor detail gemaakt. In de binnenvoering zijn uittreksels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens afgedrukt. De dassen zijn dan weer bekleed met iconen die de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties symboliseren. De pakken moeten twee jaar dienst doen.

De nieuwe maatpakken in het Gentse stadhuis: stijlvol én duurzaam
Foto: Gianni Barbieux
Door Bert Staes
AANGERADEN