Experts waarschuwen: “Sentiment bij ratingbureaus en markten over België kan snel veranderen”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

De financiële markten en de ratingbureaus zijn vandaag niet bezig met de politieke situatie in België. Maar als er tegen eind dit jaar geen uitzicht is op een federale regering, zou de zenuwachtigheid op de markten wel eens kunnen toenemen. Daar heeft een expert overheidsfinanciën van de Nationale Bank voor gewaarschuwd.

Het uitblijven van een federale regering zorgt vandaag niet voor extra vragen van kredietbeoordelaars of beleggers, zegt Luc Van Meensel, hoofd van de groep overheidsfinanciën bij de Nationale Bank. “Maar de ervaring uit 2011 leert dat de perceptie snel kan veranderen”, aldus Van Meensel. In 2011 begon de spread - het renteverschil met Duitsland - op te lopen toen financiële markten zich na 500 dagen zorgen begonnen te maken omdat een nieuwe regering maar niet rond raakte.

Van Meensen waarschuwt dan ook: “Het is niet uitgesloten dat de financiële markten zenuwachtig worden indien er eind dit jaar geen uitzicht is op een federale regering. Het sentiment op de markten kan snel veranderen”. Ongerustheid op de markten kan het voor ons land duurder maken om zich te financieren.

Ook Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld, bevestigt dat de markten vandaag niet wakker liggen van wat in België gebeurt. “In onze contacten komt de politieke situatie van België niet meer ter sprake dan anders. In veel landen zijn er politieke problemen. België valt vandaag niet direct op.” Maar dat betekent niet dat België op beide oren mag slapen. “De markten zijn onvoorspelbaar. Het kan snel veranderen.”

Door jvh
AANGERADEN