Full house met pleegkinderen in ‘Het gezin’

Foto: Joris Herregods

De camera’s van Het gezin draaien vanaf vanavond ook in de woonkamer van Liesbet Wuyts (40), een alleenstaande pleegmoeder uit Willebroek. Naast haar twee eigen kinderen heeft Liesbet ook vier pleegkinderen in huis. “Weeskinderen fascineren me mateloos. Ik heb zelfs nog vrijwilligerswerk gedaan bij Moeder Teresa.”

Werk en privé vallen moeilijk te scheiden bij Liesbet Wuyts. Ze verdient de kost als welzijnswerkster bij het CAW van Halle-Vilvoorde en is ook actief bij de dienst Voogdij van de FOD Justitie. Maar ook thuis kijkt ze om naar kinderen in moeilijkheden. Naast Lotte (22) en Nienke (5), haar eigen kinderen, vangt ze ook pleegkinderen op. Momenteel zijn dat er vier: Sabur (17), Saizun (15) en Patience (6) hebben Burundese roots, Jawad (12) is van Marokkaans-Turkse origine. “De afgelopen veertien jaar ving ik een tiental kinderen op. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze pleegzorg niet zouden aankunnen, omdat hun hart zou breken wanneer ze de kinderen weer moeten afstaan. Maar het is niet de bedoeling om een kinderwens te vervullen. Je zorgt tijdelijk voor die jongeren zodat ze later weer naar hun eigen thuis kunnen.”

Liesbet begon met pleegzorg toen haar dochter Lotte negen was. “Zij heeft er nooit problemen mee gehad. Op haar dertiende hadden we een Afghaanse jongen van zeventien in huis. Een brave gast, die veel vrijheid gewoon was. Hij wou vaak naar buiten. Lotte was daarvoor nog te jong. Dat botste wel wat, maar verder verliep het hier altijd vlekkeloos.”

Opofferen

Dat Liesbet pleegzorg zou doen, leek voorbestemd. “Als jong meisje fascineerden weeskinderen me al mateloos. Iemand die ik kende, ging toen als vrijwilliger bij Moeder Teresa aan de slag in India. Zelf heb ik dat ook nog een poos gedaan.”

Sindsdien beheerst pleegzorg haar leven. “Ik ken pleegouders die niet graag taxi spelen, of die willen dat de biologische ouders ook een handje toesteken. Maar ik offer er veel voor op. Jarenlang heb ik de kinderen naar al hun afspraken weggebracht en hen nadien weer opgepikt. Of mama’s geholpen die niet tot bij hun kinderen raakten. Als ze geen middelen hadden om een verjaardag te vieren, kon dat bij mij thuis. Wie voor een leven als pleegmoeder kiest, moet flexibel zijn.”

Het gezin

Eén, 20.40 uur

Door tove
Meest recent