Onkruid langs de straat? Gentenaars moeten berm voortaan zelf maaien

Foto: fvv

Gent -

De Groendienst stuurt in Oostakker brieven rond waarin staat dat bewoners de bermen in hun straat zelf moeten beginnen onderhouden. Anders riskeren ze een GAS-boete.

In Oostakker kregen bewoners een brief in de bus met de mededeling dat ze voortaan de bermen in hun straat zelf moeten maaien. Zo niet krijgen ze een GAS-boete. “Maar volgens de mensen zijn de bermen niet hun eigendom en werden ze de voorbije veertig jaar door de Stad gemaaid”, zei gemeenteraadslid Jef Van Pee (CD&V) tegen schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker (SP.A) in de bevoegde commissie. “Waarom moeten ze het nu plots zelf doen?”

De Bruycker verwijst naar een verordening van de Gentse politie. Daarin staat dat bewoners zelf moeten instaan voor de netheid van de ‘gelijkgrondse of verhoogde’ berm en trottoir langs hun perceelgrens. “Dat is overal in Gent van toepassing”, aldus De Bruycker. “Doorgaans maaien Gentenaars de bermen in hun straat al zelf maar her en der zijn er nog locaties waar dit niet gebeurt. Het gaat meestal om scheefgegroeide situaties uit het verleden.”

In die gebieden stuurt de Groendienst een bewonersbrief rond waarin staat dat men de bermen in de straat zelf moet beginnen onderhouden. “Zo proberen we iedereen op gelijke manier te behandelen”, aldus De Bruycker.

Door Tuly Salumu
AANGERADEN