Kankeronderzoeker Johan Swinnen liep afgelopen 20 dagen 1.535 km voor het goede doel

Bron © BELGA

Foto: Guy Puttemans

De Leuvense kankeronderzoeker Johan Swinnen, die op 29 augustus aan een nieuwe looptocht begon om fondsen te verwerven voor projecten die verband houden met kanker en om te sensibiliseren voor solidariteit met kankerpatiënten, heeft in twintig dagen tijd in totaal al 1.535,50 kilometer afgelegd. Hij is inmiddels in het Italiaanse Toscane aangekomen in de omgeving van de stad Massa.

Uit de statistieken op de website beeldjebijbeeldje.be blijkt dat hij in die periode dagelijks 60 tot 101 kilometer liep. Vandaag bleef het aantal afgelegde kilometers beperkt tot 31. Normaliter loopt hij tot zondag 22 september. Daags nadien begint het academiejaar aan de KU Leuven en vanaf dinsdag moet hij er lesgeven. Swinnen is hoogleraar aan de KU Leuven en tevens voorzitter van het departement Oncologie en vicevoorzitter van het Leuvense Kankerinstituut. In 2017 liep hij vanuit Leuven in 33 dagen tijd 2.400 kilometer naar Santiago de Compostela.

Wie de tocht van Swinnen wil steunen, kan via de vermelde website een beeldje van klei aankopen voor de prijs van 25 euro. Deze worden allemaal tentoongesteld in de etalage van een voormalige winkel in de Leuvense Bondgenotenlaan 81 als teken van verbondenheid met en tussen kankerpatiënten. Het beeldje kan aan iemand opgedragen worden en wordt ook na afloop van de tocht aan de betrokken persoon bezorgd. De opbrengst gaat naar projecten van het Leuvense Kankerinstituut, Kom op tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker. Er zijn er inmiddels al 1.600 van verkocht.

Swinnen kreeg vrijdag bezoek van Anne Vervaeck-Maca uit Wilrijk, die begin dit jaar door de American Cancer Society verkozen werd tot Global Hero of Hope en die ambassadrice is voor de Stichting tegen Kanker en Levensloop in België. De vrouw overwon in het verleden zelf borstkanker en werkte vervolgens vijf jaar lang bij lotgenotengroep Naboram uit Antwerpen, een zelfhulpgroep die (ex-)borstkankerpatiënten ondersteunt. Nadien was ze ook nog actief voor Levensloop Edegem van de Stichting tegen Kanker.

Door jvh
AANGERADEN