Net zoals Pia, heeft ook Mathis (1,5) veel centen nodig voor peperdure therapie: "Als medicijn toch wordt terugbetaald gaat alles naar het goede doel"

  • Glen en Annick hebben peperdure immuuntherapie nodig voor hun zoontje Mathis.
Heist-op-den-Berg / Booischot -

Vlaanderen is de afgelopen dagen in actie geschoten om het kleine meisje Pia, dat aan een genetische spierziekte lijdt, aan een medicijn van bijna 2 miljoen euro te helpen. Maar ze is niet de enige in ons land die dringend een dure medische behandeling nodig heeft. De familie van de zeventien maanden oude Mathis uit Booischot zit in hetzelfde schuitje. De jongen heeft een peperdure immuuntherapie nodig en de familie is gestart met een geldinzamelactie om de medische kosten te betalen.

Het verhaal van Mathis kwam afgelopen week al onder de aandacht. De zeventien maanden oude jongen heeft een neuroblastoom op de bijnier en om definitief te kunnen genezen van die zeldzame kanker heeft hij een peperdure behandeling nodig. Het prijskaartje bedraagt 182.000 euro, een bedrag dat voor papa Glen Geens en mama Annick Tielemans erg hoog ligt. Daarom werd een crowdfunding in gang gezet. “Mijn mama heeft dit opgestart”, zegt Annick Tielemans.

Enkele duizenden euro’s

“We hopen dat we het volledige bedrag kunnen inzamelen, ook al is dat heel hoog. We hebben al enkele duizenden euro’s ingezameld op enkele dagen tijd, zonder dat de actie echt in de aandacht heeft gestaan”, klinkt het. “We hopen dat daar nog wel wat bij komt. Als iedereen een paar euro stort, komen we er uiteindelijk wel.” De immuuntherapie werd ondertussen al opgestart, maar de ouders moesten zich borg stellen voor het geval de ziekteverzekering niet zou tussenkomen.

Dat is nog onzeker, want het gaat om een nieuw medicijn waarvoor de terugbetaling nog door een commissie wordt onderzocht. “Als we uiteindelijk toch een terugbetaling krijgen, dan is het zeker de bedoeling dat de opbrengst naar andere mensen gaat in een gelijkaardige situatie of naar goede doelen die ons nu helpen”, benadrukt Annick.

Wafels en juridisch advies

Naast de geldinzameling zijn er nog verschillende mensen in de weer voor Mathis. “Heel wat instanties helpen ons op weg, zoals vzw Tuki die ons juridisch wilt helpen. Ook het Belgisch Kinderkanker Steunfonds is geld aan het inzamelen en dan zijn er nog veel andere mensen die mee op de kar springen en kleinschalige initiatieven organiseren. Ook de scholen waar we les geven, de crèche en de meter van Mathias die een wafelverkoop is gestart. We zijn iedereen ongelofelijk dankbaar”, zegt Annick.

De actie kan gesteund worden via de Facebookpagina ‘Inzameling Immuuntherapie voor Mathis Geens’

Door Bert Provoost
AANGERADEN
Meest recent