Zoveelste vertraging voor nieuw Baudelopark: nog altijd geen aannemer gevonden

De geplande heraanleg van het Baudelopark loopt nog meer eens ettelijke maanden vertraging op. De Stad vond nog geen geschikte aannemer. Het park zal niet klaar zijn voor de Gentse Feesten van 2020, zoals eerder aangekondigd, en het ontwerp wordt aangepast.

Tuly Salumu

De stevige make-over van het Baudelopark wordt al beloofd sinds 2014. Er komen meer groen, een nieuwe kaai en extra speelzones. Maar de start van de werken wordt telkens weer opgeschoven. Het was wachten op een Vlaamse omgevingsvergunning. Er was protest van de buurt tegen het verdwijnen van parkeerplaatsen en alle aannemers die het werk wilden uitvoeren, bleken te duur.

Tegen de Gentse Feesten van 2020 moest het park zeker af zijn. Maar ook die timing wordt niet gehaald, kwam gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA) dinsdagavond in de commissie te weten.

Reden: er is nog altijd geen aannemer gevonden. Vorig jaar werd al eens een bestek teruggetrokken omdat drie kandidaat-aannemers een te hoge prijs vroegen.

Oplopende kosten

“Er is heel wat gebeurd om tot een tweede bestek te komen”, zegt schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker (SP.A). “We hebben het budget verhoogd op basis van de gemiddelde prijzen bij de vorige aanbesteding. De prijszetting toen was niet correct.”

Tegelijk zijn de plannen bijgestuurd om de oplopende kosten te drukken. “We hebben bespaard op elementen die niet essentieel of functioneel zijn”, aldus De Bruycker. “Bijvoorbeeld op het gebruik van bepaalde materialen.”

Gentse Feesten

De procedure om een aannemer aan te stellen, loopt. Over een maand kunnen de offertes worden geopend. De Stad hoopt dat de gunning eind dit jaar kan worden goedgekeurd door het college.

Dat betekent dat de werken pas begin volgend jaar kunnen starten - als alles goed loopt tenminste. Er is dan onvoldoende tijd om de werken af te ronden tegen de Gentse Feesten. “Daarom pakken we eerst één van de omliggende straten aan”, aldus De Bruycker. “Het park zelf blijft onaangeroerd tot na de Gentse Feesten. Pas daarna starten beginnen we aan de groenzone. Het is absoluut de bedoeling dat de Feesten in het vernieuwde park kunnen blijven doorgaan.”

Het blijft onduidelijk wanneer Gentenaars hun eerste wandeling kunnen maken in het nieuwe park.

Aangeboden door onze partners