Abonnee worden? Kies je leesformule

18/09/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Rob de Nijs kondigt afscheid aan na parkinson-diagnose

De eeuwige jeugd is dan toch niet aan Rob de Nijs (77) besteed. De Nederlandse zanger zet door gezondheidsproblemen noodgedwongen een punt achter zijn carrière: hij heeft de ziekte van Parkinson. Wel plant De Nijs nog een afscheidstournee en een allerlaatste album.

Het leek al een hele tijd achteruit te gaan met Rob de Nijs. Beelden van zijn trillende hand in een documentaire vorig jaar deden het woord ‘parkinson’ al circuleren. Enkele weken geleden kwamen die vermoedens opnieuw boven, toen de Nederlander halfweg een optreden onwel werd en een lelijke val maakte op het podium. De Nijs en zijn entourage susten toen de gemoederen: hij dacht nog lang niet aan stoppen. Nu valt het verdict toch. De succeszanger van hits als Malle Babbe, Banger hart, Dag zuster Ursula en Jan Klaassen de trompetter lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Meteen kondigt hij het einde van zijn zestigjarige carrière aan in de Nederlandse krant De Telegraaf. “Het is natuurlijk dramatisch nieuws”, zegt De Nijs. “Eerst waren we erdoor platgewalst, maar nu zijn we weer overeind gekrabbeld. Dat moet ook: mijn vrouw Henriëtte (50) en ik hebben een kind van zeven. Hij weet dat papa ziek is en weleens kan vallen. Sindsdien waarschuwt mijn zoon me de hele dag voor alles. Het is ontroerend. We komen hier wel doorheen.”

Finale in Amsterdam

Hoewel De Nijs al langer symptomen van parkinson vertoont, kreeg hij pas enkele weken geleden de diagnose te horen. “Trillen doe ik al zeker vijftien jaar. Maar toch heette dat een tremor, en geen parkinson. Het ging van kwaad naar erger, zodat ook het opviel bij het publiek. Dat ik nu echt ziek ben, hakt er flink in.” Toch wil De Nijs zijn fans uitgebreid uitzwaaien. Nadat hij zijn geplande shows heeft afgewerkt, duikt hij de studio in voor een laatste album. Daarna start hij een afscheidstournee door Nederland, met een grote finale in zijn heimat Amsterdam. Of er ook Belgische concerten komen, ligt nog niet vast.

“Ik wil op een nette manier afscheid nemen”, zegt De Nijs. “Mijn stem houdt zich fantastisch overeind. Maar niemand weet of ik haast moet maken, ook de neuroloog niet. Het is een progressieve ziekte, het zal enkel erger worden. En ik wil het publiek de Rob de Nijs geven die het gewend is. Dus gebeurt alles wat ik nog wil doen komend jaar. Daarna wil ik tijd met mijn familie en vrienden doorbrengen. Ik was graag nog jaren doorgegaan, maar aan alles komt een einde.”

AANGERADEN