Zwaardere straffen in beroep voor leden ‘Bananenbende’

Foto: rr

Antwerpen -

Het hof van beroep in Antwerpen heeft woensdag zware celstraffen tot 17 jaar uitgesproken in het dossier rond de zogenoemde ‘Bananenbende’, die haar naam dankt aan het feit dat ze drugs invoerde die verstopt zaten in containers met bananen uit Colombia. Verschillende leden kregen in beroep een zwaardere straf dan in eerste aanleg.

Karim A., de vermeende leider van de bende, had in eerste aanleg vijftien jaar cel gekregen. Twee andere hoofdbeklaagden, Ismail E.G. en Khalid O.H., kregen vorig jaar te horen dat ze elk tien jaar naar de gevangenis zouden moeten. Toen het hof van beroep zich in mei van dit jaar opnieuw over de zaak boog, verslikte Karim A. zich: de advocaat-generaal deed er nog vijf jaar bij en vorderde plots twintig jaar gevangenisstraf.

Zo ver ging het hof in haar arrest niet, maar toch krijgen de beklaagden elk een zwaardere straf. Karim A. moet 17 jaar brommen, Khalid O.H. twaalf jaar en Ismail E.G. zes jaar. Dat is telkens twee jaar meer dan wat de rechter in eerste aanleg had uitgesproken.

Het hof beval woensdagochtend ook de onmiddellijke aanhouding van de meeste veroordeelden.

Rottende bananen

De politie was de bende op het spoor gekomen omdat ze amateuristisch met haar koopwaar omging. Zo stonden eind 2015 acht koelcontainers met bananen te rotten op kaai 730. Dat wekte argwaan, want één container bananen is al gauw 14.000 euro waard. Met de kosten voor het niet afhalen en de vernietiging van de bananen bijgerekend, betekent dat een zwaar verlies. Dat leek de firma JSS echter niet te deren, want ze bleef bananen importeren.

Ismail E.G. was op papier de zaakvoerder, maar eigenlijk hadden hoofdbeklaagde Karim A. (41) en zijn schoonbroer Khalid O.H. (25) de touwtjes in handen. Er volgde een gerechtelijk onderzoek met telefoontaps en observaties en dat legde een criminele organisatie bloot, die op grote schaal cocaïne invoerde vanuit Zuid-Amerika.

Huiszoekingen

Op 2 augustus 2016 werd een partij cocaïne van 1.741 kilo onderschept. De lading bananen werd zonder drugs afgeleverd in een loods in Sint-Katelijne-Waver. De verdwenen partij zorgde voor grote zenuwachtigheid en Karim A. werd door de Nederlandse opdrachtgevers ter verantwoording geroepen.

Hij besliste daarop om niet langer van de firma JSS gebruik te maken en deed beroep op bouwbedrijf NRC van Hendrik A. (51) uit Hasselt om de bananen in te voeren. Karim A. volgde het volgende cocaïnetransport van 1.757 kilo nauwlettend op, maar ook dat werd op 12 september 2016 onderschept. Een week later volgde een reeks huiszoekingen en werd de bende opgerold.

Hendrik A. had in eerste aanleg 10 jaar cel gekregen, die straf werd door het hof bevestigd.

Door vdaa, sare
AANGERADEN