AA Gent-trainer Jess Thorup waarschuwt fans: “Het is nog veel te vroeg om te dromen van de Champions League”

Foto: Photo News

Morgenavond ontvangt AA Gent het Franse Saint-Etienne in de Ghelamco Arena en dat belooft meteen een pittige klus te worden voor de Buffalo’s. Elisha Owusu - revelatie bij het team van Jess Thorup - kijkt ontzettend uit naar de confrontatie met zijn landgenoten: “Als ex-speler van Lyon is een duel tegen Saint-Etienne toch altijd iets bijzonder want ik vocht heel wat pittige derby’s uit tegen hen. Maar uiteindelijk moet ik deze match als elke andere benaderen.” Trainer Jess Thorup kan rekenen op een volledige fitte spelersgroep tegen de Fransen.

Vorig seizoen kwam Owusu nog uit voor Sochaux en speelde hij in de Franse tweede divisie en hij blijkt dan ook perfect op de hoogte van de kwaliteiten bij Saint-Etienne en fileert hij als een volleerde analist de spelersgroep van ‘Les Verts’: “Saint-Etienne is een heel krachtig team maar ze hebben ook veel jongens die zeer technisch onderlegd zijn. Ze beschikken ook over heel wat ervaring en slagen er ook in om veel mooie doelpunten te scoren.”

Owusu werd tijdens de traditionele persconferentie bijgetreden door zijn coach die ook duidelijk onder de indruk kwam van het Franse collectief: “Ik ben nooit bang. Maar ik heb veel respect voor de tegenstander. Ik zal niet zomaar iemand individueel vermelden maar ze hebben veel kwaliteit en hebben ook veel ervaren jongens. Het is een sterk collectief en we mogen niet focussen op één speler.”

Iedereen is fit, ook Kaminski

Tenslotte sprak Thorup ook nog - heel voorzichtig - zijn verwachtingen uit voor deze Europese uitdaging: “Onze ambities reiken verder dan de groepsfase en dan is een eerste groepsduel - zeker voor eigen publiek - enorm belangrijk”, maar toch had de Deense coach ook nog een duidelijke waarschuwing in petto voor de Gentse voetbalfamilie: “Please, droom nog niet van de Champions League! Ik merk dat veel mensen opnieuw dromen van de titel en nieuwe avonturen in de Champions League en het hebben over doorstoten en uitkijken naar confrontaties met Europese topclubs maar daar is het nog te vroeg voor. We moeten het match per match benaderen.”

Woensdagochtend tekenden 24 spelers present op training bij AA Gent. Jess Thorup kan dan ook terug rekenen op een volledig fitte spelersgroep. Ook Thomas Kaminski was opnieuw van de partij nadat hij vorige zondag geblesseerd uitviel na een flinke botsing met ploegmakker Igor Plastun. Morgenavond wacht de eerste grote Europese opdracht wanneer Saint-Etienne op bezoek komt in de Ghelamco Arena.

AA Gent-trainer Jess Thorup waarschuwt fans: “Het is nog veel te vroeg om te dromen van de Champions League”
Foto: BELGA

Trainer Saint-Etienne wil iets rapen op Gent

Ghislain Printant, coach van Saint-Etienne dat in de Franse Ligue 1 pas 15e staat, hoopt onomwonden op puntengewin:

“Er wacht ons morgen een moeilijke tegenstander. Gent is een ploeg die het, vooral in eigen huis, zijn opponent heel moeilijk maakt door hoog te spelen en druk te zetten. Wij moeten daarom de hele wedstrijd geconcentreerd blijven spelen en de aanvoer naar hun aanvallers zo goed mogelijk trachten te onderbreken.”

De laatste generale repetitie voor de match met Gent werd afgesloten tegen Toulouse met een 2-2 in het eigen Geoffroy-Guichardstadion. “Ik hoop dat al mijn spelers terdege gerecupereerd zijn van die match. Met de staf maakten we een uitvoerige videoanalyse en wij willen hier een goede prestatie neerzetten. Saint-Etienne heeft een roemrijk verleden met Europees voetbal. Het is de bedoeling om ook tijdens deze campagne een mooi verhaal neer te zetten. Wij zijn alvast zeer ambitieus. Deze eerste match met Gent is belangrijk en altijd moeilijk. Eigenlijk heb je in deze Europa League geen enkele gemakkelijke wedstrijd. Wij willen alvast iets rapen op Gent. Een goede start zou mooi zijn”, wist Ghislain Printant.

AA Gent-trainer Jess Thorup waarschuwt fans: “Het is nog veel te vroeg om te dromen van de Champions League”
Foto: Photo News

Kapitein Loïc Perrin hoopt donderdagavond met Saint-Etienne alvast een goede beurt te maken in de Ghelamco Arena. Zijn team doet het alvast niet zo schitterend in de Franse Ligue 1. De 34-jarige verdediger blikte alvast optimistisch vooruit naar het treffen van morgen/donderdag met AA Gent.

“Vanaf morgen snijden we met de groepsfase van de Europa League een nieuw hoofdstuk aan. Ik kan niet ontkennen dat wij het in de eigen competitie niet zo goed doen. De laatste twee wedstrijden boekten we geen echt goed resultaat. Kleine foutjes werden daarin afgestraft maar uit fouten kan en moet je nu eenmaal leren”, stelde kapitein Loïc Perrin. “Gent speelt in een sterke competitie. Het team heeft enorm veel spelers met ervaring en kan ook terugvallen op enkele internationals. Wat ons betreft zit de sfeer wel goed, ondanks de mindere start. Het heeft ook te maken met het feit dat de voorbereiding wel echt heel kort was en dat nog enkele spelers de ploeg laat vervoegden”.

Saint-Etienne kan in de Europa League een ietwat scheve situatie rechtzetten door meteen een goed resultaat te boeken in Gent. “De eerste match is altijd belangrijk maar zijn ze dat niet allemaal in een competitievorm waarin slechts een handvol ploegen deel van uitmaken? Je kan de Europa League niet vergelijken met de Champions League. Ook daarin zitten er enkele mooie wedstrijden. Europees voetbal heeft altijd wel iets heel speciaal. De avond voor de match train je in een stadion dat je helemaal niet kent en de wedstrijd op zich gaat steevast tegen een ploeg die je bijna totaal vreemd is. Ons team is stilaan in de opbouw. Beetje per beetje maken wij progressie.”

Door Stefan Smet
AANGERADEN