Kinderen worden in apart lokaaltje op water en brood gezet omdat mama kantinerekening niet betaalt

De beslissing van een Franse burgemeester om twee kindjes op water en brood te zetten wegens een onbetaalde rekening zorgde voor een storm van protest. Foto: BELGAIMAGE

In Frankrijk is flinke heisa ontstaan toen een school twee kinderen letterlijk op water en brood zette omdat hun mama al een jaar lang de rekening voor de schoolkantine niet had betaald.

Het pijnlijke voorval deed zich voor in de lagere school van Saint-Pourçain-sur-Sioule, een dorp van zo’n 5.000 zielen in de Auvergne. Omdat hun ouders al meer dan een jaar de rekening van de schoolkantine niet konden of wilden betalen, besloot de gemeente drastisch in te grijpen: de kinderen mochten niet langer mee naar de refter maar kregen in een apart lokaaltje een glas water en een droge boterham. Tot groot ongenoegen van de leerkrachten: “Een probleem tussen volwassenen regel je niet op de rug van de kinderen. Ieder kind heeft recht op een maaltijd. Ik was echt geschokt”, stak een juffrouw haar kritiek niet onder stoelen of banken.

Toen de nationale media het verhaal oppikten ontstond er nationale verontwaardiging. Maar de burgemeester verdedigde de beslissing van zijn adjunct, bevoegd voor onderwijs: “Wat kan je anders doen als je de ouders maar niet kunt bereiken, als je bij hen langsgaat maar ze niet thuis geven, als je hen opbelt maar ze niet antwoorden?” Volgens de burgemeester kampten nog andere families met onbetaalde facturen, “maar voor hen konden we met de sociale dienst een oplossing uitwerken. Deze ene familie reageerde echter niet. Wat hadden we dan moeten doen? De politie optrommelen? De kinderen op de speelplaats aan hun lot overlaten? Dus hebben we ze in een apart lokaaltje gezet – zodat ze niet vreemd bekeken werden door de andere kindjes en geen slachtoffer van discriminatie waren – en hen water en brood gegeven.”

De ingreep had alvast effect: de ouders van de twee kindjes hebben intussen de rekening – een kleine 150 euro – vereffend. Intussen lijkt de burgemeester toch te beseffen dat de reactie er écht wel over was: “Dit was inderdaad een verschrikkelijke flater en ik heb er dan ook spijt van”, zegt hij. Om er meteen aan toe te voegen: “Omdat ik mijn werk eerlijk heb willen doen, ben ik plots een paria van de Republiek geworden. En mijn tegenstanders maken hier gretig gebruik van voor electorale doeleinden.” In de lente van 2020 kiezen de Fransen nieuwe gemeenteraden. Benieuwd hoe zijn inwoners in het stemhokje zullen terugkijken op deze pijnlijke episode.

Door krs
AANGERADEN