Achtduizend cannabisplanten met straatwaarde tot 15 miljoen euro vernield

Foto: rr

Brussel -

In een week tijd heeft de politie van de zone Brussel-West een indrukwekkend drugsnetwerk opgerold. Agenten troffen achtduizend cannabisplanten aan, goed voor een straatwaarde tussen de 10 en de 15 miljoen euro. Alle planten werden vernietigd.

De succesvolle actie is een uitloper van een eerdere ontdekking van cannabisplantages in Ganshoren en Ukkel vorig jaar. De drugsafdeling van de lokale recherche rolde toen een criminele bende op en stootte per toeval op een tweede bende. Die opereerde afzonderlijk van de eerste maar was wel in dezelfde regio actief.

Maandenlang werden er observaties uitgevoerd zodat de speurders de netwerken, inclusief de kopstukken, konden worden blootgelegd.

Vorige week dinsdag en afgelopen maandag ging de politie over tot respectievelijk twaalf en dertien huiszoekingen. Daarbij werden ook dertien cannabisplantages aangetroffen, volgens de politie telkens ondergebracht in residentiële buurten in de gemeente Jette, Brussel, Vorst, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Evere en zelfs in Waterloo. De plantages telden elk tussen de vijfhonderd en de duizend cannabisplanten. In elk van de plantages werd ook een verdachte opgepakt die instond voor het onderhoud en de oogst van de planten.

Bij de vijfentwintig huiszoekingen werden tweeëntwintig personen opgepakt van wie er zeventien illegaal in het land verblijven. Er werden zestien hoofdverdachten ter beschikking gesteld van het parket. De onderzoeksrechter besloot er vijftien van hen ook aan te houden. Nummer zestien werd vrijgelaten onder voorwaarden, zes anderen mochten na verhoor beschikken.

De plantages werden door de Civiele Bescherming ontmanteld na grondig sporenonderzoek en de nodige vaststellingen voor elektriciteitsdiefstal. Nadien werden de liefst achtduizend plantjes vernietigd in de verbrandingsoven van Brussel.

Voorts werd ook nog 46 kilogram al geoogste marihuana in beslag genomen, naast een grote hoeveelheid valse identiteitsdocumenten en 90.100 euro cash geld.

De politie schat dat de jaarlijkse opbrengst van alle plantages ergens tussen de 10 en de 15 miljoen euro schommelt.

Door rdb
AANGERADEN
Meest recent