Geneeskundestudent verliest twee vingers en ziet studiedroom in rook opgaan, nu moet houtzagerij zich verantwoorden voor rechter

Foto: shutterstock

Menen -

De houtzagerij Multiform uit Menen staat in de Brugse strafrechtbank terecht voor een arbeidsongeval waarbij een jobstudent twee vingers verloor. Het arbeidsauditoraat eist een geldboete van 36.000 euro wegens gebrek aan voorzorg.

Op 7 december was het slachtoffer, een 20-jarige geneeskundestudent uit Roubaix, aan de slag in de houtzagerij. “Op zijn eerste dag als jobstudent moest hij hoeken van panelen afzagen”, stelde de arbeidsauditeur. “Toen de machine plots blokkeerde, probeerde hij manueel enkele stukjes hout te verwijderen waardoor hij de wijs- en middelvinger van zijn rechterhand kwijtspeelde. Hij liep ook breuken op aan zijn andere vingers.”

Studies moeten stopzetten

Door de feiten moest het slachtoffer zijn studie stopzetten. Volgens de auditeur had hij als jobstudent nooit met de bewuste machine mogen werken. “Er was hem niet eens getoond hoe hij ze kon stopzetten. Zijn collega’s lieten hem ook vier panelen tegelijk zagen, puur om tijd te winnen.”

Advocate Sara Torrekens vroeg om de zagerij, die intussen verhuisde naar Estaimpuis, een milde straf op te leggen. “Door een schaalvergroting kort voor de feiten werkte het bedrijf voor het eerst met jobstudenten. Het veiligheidsbeleid was nog niet voldoende aangepast aan die nieuwe situatie.” Volgens de verzekeraar is het slachtoffer deels verantwoordelijk voor het ongeval. De rechter stelde de zaak uit naar 16 oktober om dit uit te klaren.

Door aft
AANGERADEN